Ana Sayfa Listeler Okumanızı Önerdiğimiz Seyahat Kitapları

Okumanızı Önerdiğimiz Seyahat Kitapları

293
0

Kitap okumayı sever misiniz? Peki bir gezgin olarak, seyahat temalı kurgu ve inceleme kitaplarına ne dersiniz? Bu içeriğimizde ziyaretçilerimiz için, muhakkak okunması gereken en iyi seyahat kitaplarını derleyecek, ufak tanıtımlarla kitaplar hakkında bilgi edinmenizi sağlayacağız.

Siz de, gezmeyi ve aynı zamanda okumayı seviyorsanız, bu iki tutkunuzu birleştirerek gezi ve seyahat kitaplarına göz atabilir, farklı yerlere, bölgelere dair ilham alabilir; belki de ilerleyen aylar için yepyeni bir rotayı, okuduklarınız eşliğinde çizebilirsiniz.

Satürn’ün Halkaları, W.G. Sebald

Almanca’dan Yeşim Tükel Kılıç’ın çevirdiği Satürn’ün Halkaları, en popüler kitaplardan bir tanesi. W.G. Sebald, İngiltere’nin Doğu kesiminde Suffolk Kontluğu boyunca yaptığı gezileri bu kitapta kaleme alırken, yazarın ölümü de bu gezilerden biri esnasında gerçekleşiyor. 2001 Yılında, trajik bir trafik kazasında, gezilerinden birini yaparken hayatını kaybeden yazarın kitabı; Kontluk boyunca ilgi çeken şeyler bir yana, geçmişten günümüze tarihten kesitler de sunuyor.

Geçmişe, çocukluğa, ölümlere, soykırımlara; kısaca insan eliyle yapılan hemen her şeye değinen ve öykülerinin çerçevesini doğanın, kültürün yozlaşmasına adayan Sebald’ın bu kitabı, mutlaka okunması gerekenlerden.

, Jules Verne

Her çocuğun okuması gereken kitaplardan biri olduğu söylenir, 80 Günde Devr-i Alem’in. Ancak, biz bu cümleyi hiç sevmiyoruz. Jules Verne, her yaşta ilham almak için, hayallerin ötesine uzanmak için okunması gereken yazarlardan bir tanesi ve 80 Günde Devr-i Alem, en güzel kitaplarından biri.

80 Günde dünyanın etrafında bir tur atabileceğine dair iddiaya giren İngiliz Phileas Fogg’un ana karakter olduğu bu harika öyküde; onlarca ülke ve macera içerisinde çok eğlenecek, kendinizi dış dünyanın pek çok olumsuz etmeninden soyutlayacaksınız. Günümüzde, Jules Verne eserleri pek çok yayınevi tarafından basılsa da; iyi bir çeviri için İthaki Yayınevi’ni öneririz.

Seyahat Sanatı, Alain De Botton

Sel Yayınları tarafından yayınlanan ve Türkiye’de hatırı sayılır bir satış rakamı yakalayan Seyahat Sanatı, Alain De Botton’un seyahat kavramına dair görüşlerini sunuyor. Farklı şehirleri, farklı yazarların hayalleri ile gezen ve kitabında bunları aktaran Botton’un, seyahat mefhumuna bakışı ise günümüz dünyasından oldukça farklı: O, seyahati ruhu dinlendiren bir araç, iyileştiren bir etkinlik olarak görüyor.

, Paulo Coelho

Günümüzde bir klasik olarak kabul gören ve 96 yılından bu yana Türkiye’de de çok fazla okurun kitaplığında bulunan Simyacı; Endülüslü bir çoban olan Santiago’nun hikayesini anlatıyor. Mevlana’nın Mesnevi’de bulunan küçük bir öyküsünden yola çıkılarak kurgulanan bu hikayede, Santiago’nun serüveni boyunca “Kadere egemen olunabilir mi?”, “Gerçek mutluluk nedir?” gibi sorulara da cevap aranıyor. Şüphesiz, tüm dünyada sevilmesinin en büyük sebebi de; bu sorulara cevap vermeye çalıştığı için Simyacı’yı aynı zamanda bir nasihatname olarak görüyor olmamız. Kitap, Türkiye’de Can Yayınları tarafından basılıyor.

, Marco Polo

Dünyanın en popüler, her okuyana iham veren kitaplarından bir tanesi de, Marco Polo Seyahatnamesi. Polo’nun zindandaki arkadaşı Rustichello de Pisa tarafından kaleme alındığı iddia edilen bu kitap, 13. yüzyılda muhteşem bir yolculuğu anlatıyor. Bilhassa Batı dünyası için bir kılavuz niteliğinde olan seyahatname, İpek Yolu serüveninde Irak’tan Hindistan’a, Çin’den İran’a pek çok bölgeyi kapsıyor.

İlham verici hikayeler, Kubilay Han’ın tasviri ve daha pek çok şey için mutlaka okumanız gereken kitaplardan olan Marco Polo Seyahatnamesi, günümüzde birden fazla yayınevi tarafından basılsa da; en sağlıklı ve yetişkinlerin de okuyabileceği çeviri, Alfa Yayınları tarafından hazırlanmış.

Seyahatname, Evliya Çelebi

Rivayet odur ki, Marco Polo gezdiğini ve gördüğünü iddia ettiği yerleri hiç görmemiştir ve bu sebepten hikayelerinde mantık hataları bulunmaktadır. Kim bilir, belki de öyledir… Okumanızı önereceğimiz bir diğer seyahatname olan Evliya Çelebi Seyahatnamesi ise, 17. yüzyıldan insan manzaraları sunan, bilhassa Osmanlı İmparatorluğu çevresinde çıkılacak hayali bir yolculuğun en iyi rehberi olabilir.

Gulliver’in Gezileri, Jonathan Swift

Ayrıntı, Can ve İthaki gibi Türkiye’nin bilindik yayınevleri tarafından basılan Gulliver’in Gezileri / Seyahatleri, mutlaka okumanız gereken popüler gezi kitaplarından bir diğeri. Kitap, günümüzde yapılan incelemeler bağlamında; farklı şekillerde tanımlanabiliyor. Kimi incelemeler, kitabın bir hiciv eseri olduğunu ve ’da zamanın hükümetleriyle dinler arasındaki farklara yönelik bir hikaye olduğunu belirtir; ancak, tüm bunların yanı sıra keyifli bir gezi serüveni için de her yaştan okuyucuya hitap eder. Uzak denizlere yolculuğunda, sizin de bir gün Gulliver’e katılabilmenizi diliyoruz.

İstanbul Gezi Rehberi, Murat Belge

Günümüzden, güncel bir eser olarak listeye eklenebilecek İstanbul Gezi Rehberi de; Murat
Belge’nin İletişim Yayınları tarafından basılan en iyi gezi kitaplarından. Kaos ve kalabalığın hakim olduğu bu kadim şehirde; zenginlikler hâlâ yerli yerinde duruyor iddiasını destekleyen olgularla harika bir çalışma ortaya çıkaran Belge; kendine has üslubu, tarihi dedikoduları kitabına eklemesi, ilginç hikayeleri ve dahası ile okuruna İstanbul’u anlatıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz