Amerika’da yaşamak, Amerika’da tatil yapmak neredeyse herkesin rüyasıdır. Son günlerdeki Dolar kurunun Türk Lirası karşısında aşırı yükselmesi nedeniyle türk vatandaşları için Ameirka’da tatilin maliyeti biraz daha artmış durumda. Buna rağmen Amerika’da yapılacak bir tatil için bütçeniz var ise öncelikle Amerika Vizesi alarak işe başlamanız gerekiyor.
Gelecek aylara ya da yıllara dair Amerika’ya gitme hayalleriniz varsa, bu içerik tam da size göre. Yazımızda, ABD vizesi nasıl alınır? Sorusunu, en güncel cevaplarla, 2019’da yapılan değişikliklere bağlı kalarak, 2020’ye yönelik cevaplamaya çalışacağız. Siz de, ABD vizesine nasıl başvuru yapabileceğinizi, mülakatta hangi sorularla karşılaşabileceğinizi yazımızda bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
ABD Vizesi Almak Ne Kadar Zor?
Eğer doğru koşullar sağlanabilirse ve konsolosluk mülakatında doldurulan forma yönelik cevaplar sunulursa, hiç de zor değil. Elbette, diğer ülkelerin vize başvurularına nazaran çok daha zor bir süreç olduğu aşikâr, ancak bu sürecin efsaneleştirildiği kadar zor olmadığı da biliniyor. Vize şartları ile başlayarak, adım adım nasıl başvuru yapabileceğinize kısaca göz atalım.
Vize Şartlarına Dair
Artık tek bir aktarma dahi yapmadan gidebileceğiniz yerlerden olan Amerika, hayalleriniz
arasındaysa; vize başvurusu yaparken detayları ince eleyip sık dokumanızda fayda var.
- Bordrolu bir çalışan olmanız, sigortanızın olması, uzun süredir sabit bir işte bulunuyor olmanız; Amerika vize başvurularında avantajlarınızdan biri olabiliyor.
- Aranan şartlardan bir diğeri, pasaport ile ilgili. Pasaportunuzun en az beş yıllık olması gerekiyor.
- Adli sabıka kaydı, Amerika vize başvurusunda en önemli etmenlerden bir tanesi. Sabıka kaydınızın temiz olması, büyük bir avantaj teşkil ediyor.
- Daha önce ziyaret ettiğiniz Avrupa ülkelerinin olması, bilhassa Schengen bölgesi ülkelerine ziyaretler, olumlu yansıyabilecek etmenlerden.
- Son olarak, yaşadığınız yer ile güçlü bir bağınızın olduğunu bir şekilde kanıtlamanız da vize başvuru sürecinde kocaman bir artı olarak hanenize yazılabilir. Bu, olumsuz gibi görünse de ülkedeki kredi borcunuz dahi olabilir. Kredi borcunuz varsa, ülkede kalmanız gerektiği ve Amerika’dan zamanında ayrılacağınız mesajını vermiş olursunuz. Yahut, olumlu yönden bakacak olursak, uzun süredir sabit bir işinizin olması, yine yaşadığınız yer ile sağlam birbağınız olduğuna işarettir.
Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılıyor?
Gelelim Amerika vize başvurusunu nasıl yapabileceğinize. Aşağıda, sizler için adım adım
anlatmaya çalıştık.
- Öncelikle, vize başvurusunu konsolosluklar üzerinden gerçekleştirmeniz gerekiyor. Nerede Amerikan Konsolosluğu bulunduğuna dair ayrıntılı bilgiyi, Amerikan Konsolosluğu sayfasından edinebilir, ayrıca gerekli tüm koşullara dair güncel bilgileri de bu sayfada görebilirsiniz.
- İkinci adım, DS-160 formunu doldurmak. DS-160 Formu sayfasında hesap oluşturduktan sonra doğru bilgilerle formu doldurmaya başlayabilirsiniz. En önemli adımlardan bir tanesi, DS-160 formu çünkü oldukça kapsamlı bir form ve sizden epey bilgi istiyorlar. Doğru, düzgün ve anlaşılır biçimde formu doldurmaya özen göstermek, hanenize artı bir puan yazdırabilir.
- Formu doldurduktan sonraki adım, konsolosluktan randevu ve bir nevi mülakat. 2019 Amerika vize başvurularındaki en sıkıntılı süreçlerden bir tanesi, konsolosluk randevusu alma süreci. Çünkü randevular, 15 ila 45 gün arasında, yani epey geç bir tarihe verilebiliyor. Randevunuzu, form doldurmayı tamamlar tamamlamaz, Randevu sayfasından alabilirsiniz. Ek olarak, yıllar geçtikçe değişmekle birlikte, 2019 itibarı ile 160 dolarlık bir randevu ücretinin olduğunu da belirtelim.
Vize Görüşmesi – Mülakat Aşamasına Dair
Vize görüşmesi ya da mülakat aşaması da denebilen randevu, DS-160 formunu doldurduktan sonra gerçekleştiriliyor ve bu randevu süreci, günümüzde oldukça göz korkutabiliyor. Çünkü, Amerika vize başvurularının hatırı sayılır bir kısmının bu bölümde reddedildiği zannediliyor.
Dikkat etmeniz gereken birkaç nokta dışında, vize görüşmesi süresince formda verdiğiniz bilgilere sadık kalmanız yeterli olacaktır. Sizlere, neden gitmek istediğiniz, ne kadar süre kalacağınız ve benzeri sorular sorulur. Bunları, kendinizden emin bir biçimde cevaplamanız halinde herhangi bir sorun çıkmadan vizenizi onaylatabilirsiniz.
Bu arada, tercihinize bağlı olarak bu görüşmeyi Türkçe ya da İngilizce yapabileceğinizi hatırlatalım.
ABD Vize Başvurusu Mülakat Soruları Hakkında
ABD’ye vize başvurusu yapmak isteyenlerin en büyük korkularından biri olan vize başvurusu mülakat sürecinde gelecek sorular, gidiş nedeninize bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Elbette, temel birkaç soru her zaman sorulmakta, ancak bunların dışında; örneğin öğrenciyseniz, öğrenciliğinize dair, üniversiteye ya da katılacağınız panele dair sorular yöneltilebiliyor. Bir iş için Amerika’yı ziyaret ediyorsanız, sizlere çalıştığınız şirket hakkında sorular, yine yöneltilebilmektedir.
ABD Vizesi Kaç Günde Çıkıyor?
Herhangi bir aksilik olmaması halinde, vizenize onay verildiyse, 4 ila 5 iş günü içerisinde vizeniz onaylanır ve yola çıkmaya hazır hale gelebilirsiniz.
ABD Vize Başvurum Reddedildi, Ne Yapmalıyım?
Vize başvurunuzun reddedilmesi halinde, tekrar başvurmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Genellikle, ABD konsolosluğu tarafından reddedilen bireye, sebepleriyle birlikte bir yazı gönderilir. Eksik evraklar ya da belirli koşulların sağlanamaması, reddedilme sebepleri arasında yer alabilir. Yazı içerisinde tarafınıza sunulan problemleri gidererek tekrar başvuru yapmanız halinde, vizenizi en yakın zamanda alabilirsiniz. Elbette, tekrar bir randevu ücreti ödemeniz gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.