Ana Sayfa Türkiye Doğu Anadolu Ardahan Gezi ve Tatil Rehberi

Ardahan Gezi ve Tatil Rehberi

301
0
Çıldır Gölü - Mevsim

Türkiye’nin doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile büyüleyen adreslerinden Ardahan, keşfedilmeyi bekleyen birçok merkezi ile sizleri bekliyor. Taşköprü Kitabeleri’nden Çıldır Gölü’ne kadar birçok önemli popüler merkez Ardahan’da yer alıyor. Bu yazımızda, Ardahan’da gezilebilecek en güzel yerleri detaylı bir şekilde listeledik. İşte Ardahan hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…

Ardahan, 97.319 kişilik nüfusa sahip olan, Anadolu’nun kuzeydoğusunda bulunan şehirdir. Güneybatı bölümünde Allahuekber Dağları, güneybatısında Erzurum ve doğusunda Akbaba Dağları yer alır. Tarihi alanları ve doğal güzellikleri bakımında zengin olan Ardahan, orta kısmında yüksek platolara sahiptir. Ardahan kapsamında geçmişten günümüze korunarak gelen tarihi yapılar ziyaret edilirken, geniş seçenekler üzerinden ulaşılan Ardahan otelleri ile konaklama koşullarından yararlanılır.

Ardahan’a Nasıl Gidilir?

Ardahan’a ulaşım olanakları, Türkiye’nin her ilinden otobüs seferleri ile sağlanır. Ardahan otogarına ulaşım ile bu bölgede yer alan belediye otobüsü, taksi ve minibüs duraklarından binilen araçlar ile şehir merkezine ulaşım sağlanır. Şehir merkezi alanında yer alan minibüs ve otobüs duraklarından turistik alanlara, Ardahan otelleri konaklama adreslerine gidilir. Ankara’da bulunanlar seferleri ile Kars’a, Kars tren garından otobüs ile Ardahan’a ulaşım sağlama olanağına sahiptirler.

Ardahan’da Nerelere Gidilir?

Ardahan’ın Gezilecek yerleri:

Atatürk Silueti: Damal ilçesinden gözlemlenen Atatürk silueti, 15 Haziran ve 15 Temmuz tarihleri arasında, Karda yamaçlarına yansır. Turistler siluet yansımasını görmek için bu tarihlerde günün 17.00 ila 18.20 saatleri arasında bölgeye seyahat gerçekleştirirler.

Haşimoğlu Rasim Bey Konağı: Batlık mimarisinin örnekleri arasında yer alan Haşimoğlu Konağı, 1919 yıllarında resmi karargah olarak kullanılmış olan bir yapıdır. Ardahan tatil gezileri kapsamında ilk ziyaret edilen turistik yerler kapsamındadır.

Ardahan’ın Tarihi Mekanları

Ardahan’ın tarihi merkezleri:

Ardahan Kalesi: Selçuklular tarafından inşa edilmiş olup, Osmanlı döneminde kullanılan mimari yapıdır. 1544 tarihinde yapıldığı kalenin giriş kemeri üzerinde yazılmıştır. 745 metre uzunlukta inşa edilen yapı, çokgen şeklinde bir den fazla kaleden oluşur.

Şeytan Kalesi: Çıldır’a yakın konumda yer alan tepelik arazide konumlandırılmış kale, Urartular döneminde inşa edilmiştir. Savunma amaçlı yapılan bu kalenin birçok farklı gizli giriş bölümü bulunur.

Taşköprü Kitabeleri: Büyük bir kaya üzerine kazınana kitabe olarak bilinen ve Çıldır ilçesi sınırları içerisinde yer alan tarihi yapıdır. Urartu Kralı Sarduri’ye ait ifadelerin kitabe metninde yer aldığı ifade edilir.

Ardahan’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Çıldır Gölü - Kızak

Ardahan’ın doğal güzellikleri:

Çıldır Gölü: Bölgede yer alan en büyük tatlı su gölü olması ve çevresinde geniş doğal alana sahip olması, Çıldır Gölü’nün turistik bir mekan olmasında etkili faktörlerdir. Tektonik göl özelliği taşıyan doğal oluşum, her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilir.

Ardahan’ın Önemli Etkinlikleri

Çıldır Gölü - Festival

Ardahan’ın festivalleri:

Aşık Şenlikler: Ardahan gezilecek yerler açışından sahip olduğu çeşitliliğe, festival seçenekleri açısından da sahiptir. Ardahan şehir merkezinde yapılan ve 25 tarihinde düzenlenen festivaldir. Geçmişten beri Türk kültüründe yer alan aşıklık geleneğinin yaşatılması için gerçekleştirilen ve aşıkların atışmalarını sergiledikleri etkinlik olarak bilinir.

Bal Festivali: Ardahan Çamlıçatak ormanında gerçekleştirilen ve 1 ila 5 Temmuz tarihleri kapsamında düzenlenen festivaldir. İlin bal ürününün tanıtımı yapılarak, yöresel lezzetler açık havada sunulur.

Göle Ulusal Kaşar Festivali: 1 ila 5 Temmuz tarihleri arasında Göle’de düzenlenen festivaldir. Dünyanın en büyük kaşarlarının yapıldığı ve sergilendiği bu festivalde, organik ürünlerin tanıtımı yapılır. Dileyenlerin ürünleri satın alması için gerekli koşullar sağlanır.

Ardahan Yeme-İçme Yerleri

Çıldır Gölü - Yeme-İçme

Ardahan’da yemek yenecek mekanlar:

Güngör Lokantası: Et yemekleri menülerinin sunulduğu ve servis açısından kaliteli koşullara sahip olan, akşam yemekleri için uygun restorandır.

Özbingöl Lokantası: Kebap, döner menülerinin sunulduğu ve yöresel Ardahan tatlarına yer verilen restorandır.

Lezzet-i Kür: Hem akşam yemeklerinin hem de sabah kahvaltılarının geniş menü seçenekleri üzerinden yapıldığı, servi hızı kaliteli restorandır.

Ardahan’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Çıldır Gölü - Genel

Ardahan’ın hava durumu, kış aylarında yüksek yağmur ve kar yağışlıdır. Yağışlar Eylül ayına kadar devam eder. Bu duruma bağlı olarak Ardahan’a Haziran ve Temmuz aylarında seyahat edilmesi idealdir. Yöresel festivallerin de yaz aylarında yapılması sebebi ile bu dönemde gerçekleştirilen seyahatlerde daha keyifli vakit geçirilir. Ardahan gezilecek yerler açısından fazla seçeneğe sahip olmasına bağlı olarak, Haziran aylarında ziyaret edilerek, şehrin tüm alanlarının gözlemlenmesi olanağından yararlanılır.

Ardahan Fotoğraf Galerisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz