Ana Sayfa Türkiye Ege Fethiye’de Tatil ve Gezilecek Yerler

Fethiye’de Tatil ve Gezilecek Yerler

883
0
Fethiye Gezi
Fethiye Gezi

Türkiye‘nin önemli turizm merkezlerinden Fethiye, dünyanın en güzel yerlerinden biri benim için. Ülkemizin en güzel denizi Ölüdeniz’den Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu Likya Yoluna, Rodos Şövalyelerinin yaşadığı Şövalye Adasından, kendine has coğrafyasıyla Kelebekler Vadisine kadar pek çok güzelliğe sahip. Bu yüzünü size gösterdiği güzellikler, bunun dışında nereye baksanız sizi kendisine hayran bırakan koyları, plajları, adaları ve doğası var.

Fethiye Muğla‘ya bağlı en güzel ilçelerden birisi. Tekrar tekrar kendisine gelmeniz için çokça sebep sunan Fethiye, turizmde bir dünya markası olacak kadar değerli ve özel. Kendisine zaman ayırmayı ihmal etmeyin, aceleye getirmeden keşfedin.

Fethiye Gezilecek Yerler

1. Ölüdeniz, Fethiye

Fethiye Gezi

Ölüdeniz dünyanın en güzel plajlarından biri. Bunu dünya çapında prestijli birçok dergide veya listelerde karşımıza çıkıyor. Antik Çağda “Işık ve güneş diyarı” olarak bilinen Ölüdeniz, turkuaz ve mavi rengiyle, nefis kumlarıyla tüm gün deniz ve güneşin keyfini çıkaracağınız bir yer.

Fethiye
Fethiye

Mavi bayraklı bu tertemiz yer Fethiye merkeze 13 km uzaklıkta Ölüdeniz belediyesine bağlı. Merkezden kalkan dolmuşlarla buraya gelebilirsiniz. Ölüdeniz giriş ücreti 7 TL, öğrenci 3,5 TL. Ölüdeniz Kumburnu Tabiat Parkı olarak kayıtlı yere motosikletle kişi fiyatı 7 TL, otomobili giriş fiyatı 25 TL ödeyerek giriş yapabiliyorsunuz.

Arka taraftaki lagün kısmında metrelerce gitseniz dahi sığ olduğundan çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için de nefis bir yer. Ölüdeniz Blue Lagoon’da Şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor, ayrıca yeme içime için kafeterya ve büfe hizmetleri de var. Ancak en güzel yerler şezlong ve şemsiye sununa işletmeler tarafından turulmuş. Havlu atabileceğiniz yer dahi yok. Haftasonları ve bayramlarda adım atılamayacak kadar kalabalık olduğu aklınızda bulunsun. Ölüdeniz’e girmezseniz tercihiniz Belcekız Plaj’ından yana olabilir.

2. Belcekız Plajı, Ölüdeniz

Belcekız Plajı

Ölüdeniz’in hemen yanı başında uzayıp giden kumsal Belceğiz Plajı, masmavi denizi, kristal berraklığında tertemiz deniziyle Fethiye’nin en gözde plajlarından biri.

Belcekız Plajı
Belcekız Plajı

Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesine bağlı olan yerde çok sayıda butik otel, pansiyon, apart, cafe ve restoran var. Burası başlıbaşına tam bir tatil noktası. İsteyen güneşlenir isteyen su sporlarına eşlik ederek eğlenir. Hemen arkasındaki yürüyüş noktası yamaç paraşütü pisti olarak kullanılıyor. Plaja paralel uzayan cafe, restoranlar ise Fethiye’nin en iyi mekanları arasında geçiyor. Gündüzün mekanlarda yemek yiyip, dinlenip, ara ara denize kaçop keyif yapabileceğiniz bir yer. Şey Cafe‘yi tavsiye ederim.

3.

Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi

Akdeniz Bölgesinin endemik bitkileriyle ünlü dağı Babadağ‘ın eteklerini süsleyen Kelebekler Vadisi, ülkemizin en güzel 10 doğal güzelliğinden biri. Doğal güzellikleri nedeniyle 1995’te birinci derecede doğal sit alanı ilan edilmiş vadi ülkemizdeki doğa ve kamp turizminin en önemli adreslerinden biri.

Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi

Adını içinde barındırdığı seksenden fazla kelebek türünden alıyor. Ancak gidince her yerde uçuşan kelebekler beklemeyin, sezonda vadinin derin noktasındaki nehir ve şelaleler civarında görülebiliyor. Denize girmek, kamp yapmak için ideal. Ölüdeniz’den kalkan teknelerle gidilebiliyor.

Faralya tarafından biraz zorlu bir patikadan da inilebilir. Patikanın herkes için uygun olmadığını hatırlatayım. Likya Yolu Karaöz rotasına sapan tabelanın olduğu yerden yani tepeden şahane manzarasını fotoğraflamayı unutmayın.

4.

Kabak Koyu
Kabak Koyu

Fethiye’nin eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Kabak Koyu, son yıllarda ülkemizin gençler arasında yıldızı en parlayan yeri. Nerdeyse 200 metre boyunca uzanan koyuyla adeta bir cennet burası.

Kabak Koyu
Kabak Koyu

Fethiye Ölüdeniz’e yaklaşık 17 km mesafedeki koy, üç tarafı dağlarla çevrili kanyon biçimindeki derin bir vadi ve vadinin denize açılan kumsalından oluşuyor. Birinci derecede sit alanı olan koya Ölüdeniz’den özel tur tekneleriyle gidiliyor. Ayrıca karadan da belli bir noktaya kadar araçla gidip, ondan sonra yürümeniz gerekiyor. Daha çok eğlenmeyi seven gençlerin tercih ettiği Kabak Koyunda çok sayıda otel, cafe ve restoran var. Konaklanacak bölge olarak da tercih edebileceğiniz şahane bir yer.

5. , Fethiye

Fethiye’nin bir mahallesi olan Kayaköy, eski bir Rum köyü. Kayaköy, eski adıyla Levissi, 1923’e kadar 10 bine yakın kişinin yaşadığı canlı bir bölgeydi.

Kayaköy
Kayaköy

Hisarönü’ne birkaç kilometre mesafede, Karmilassos Antik Keti üzerine kurulan köy, bir tepenin yamacında kurulmuş. Fethiye gezilecek yerler arasındaki Kayaköy mübadele ile terkedildikten sonra uzun yıllar boş kaldı.

Kayaköy
Kayaköy

Çam, nar ve incir ağaçları arasında uzanan dar sokakları, üst üste evleri, kiliseleri, şapelleri ve olağanüstü manzarasıyla Kayaköy şimdilerde yeniden canlanıyor. Zamanla butik otelleri, atölyeleri, mekanlarıyla ülkemizin öne çıkan yerlerinden biri olacağı kesin.

6.

Gemiler Adası
Gemiler Adası

Gemile Adası, adanın karşısında bulunan Gemiler Koyu ve Gemiler Vadisi ile birlikte ülkemizdeki önemli doğal sit alanlarından biri. Burası Ölüdeniz Koyu’ndan sonra bölgedeki en büyük ve en güzel ikinci koy. Kayaköy tarafından indiğinizde karşınızda şahane bir manzara sizi bekliyor.

Eski adı Aya Nicola olan Gemiler Adası, Fethiye’ye 9 km mesafede bulunuyor. Güzel kumsalı, zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili yapısıyla dikkat çeken adada freskleri hala bozulmamış, Bizans ve Erken Hristiyanlık Dönemi kilise kalıntıları görülebiliyor. Kayaköy yolu üzerinden kızılçam ormanları içinden giden ince bir yoldan inilir koya inebiliyorsunuz.

7. Likya Yolu

Likya Yolu
Likya Yolu

Antik Çağ’da Likyalıların ticaret rotası olarak kullandığı Likya Yolu,  ile Fethiye körfezleri arasında uzayan dünyaca ünlü bir trekking rotası. 535 km’lik uzunluğuyla Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olan Likya Yolu, çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösteriliyor.

El değmemiş koylardan, dağlardan, ıssız köylerden, İdyros, Phaselis, Olympos, Limyra, Myra, Simena gibi çok sayıda antik kentten geçerek doğaseverler için inanılmaz güzellikler sunan Likya Yolu, hem doğa hem de arkeolojinin harmanlandığı nadir rotalardan biri. Çevrede düzenlenen Likya Yolu turlarından birine katılmayı ihmal etmeyin.

8. , Fethiye

Çalış Plajı
Çalış Plajı

Bölgedeki diğer plajlara göre daha sakin bir plaj olan Çalış Plajı, Fethiye ilçe merkezin 5 km mesafede yer alıyor. Kilometrelerce uzunluktaki bu geniş, kumlu ve ulaşımı kolay plaj, temiz denizi ve Fethiye Körfezi’nin eşsiz manzaralarıyla Fethiye’nin en iyi plajları arasında. Aynı zamanda caretta carettaların da yaşam alanlarından biri olan plaj, bünyesindeki tesislerle su sporu aktiviteleri için de uygun imkânları sağlıyor.

Belcekız ve çevredeki diğer plaj ve koylar varken tatilcilerden çok Fethiyelilerin tercih ettiği yere de yine de bir uğrayın derim. Çeşitli yeme içme ve eğlence mekanları, konaklama tesisleri ile gerekli olan hemen her şey bu plajın çevresinde var. Diğer kalabalık plajlara göre daha sakin bir yer.

9.

Fethiye Kral Mezarları
Fethiye Kral Mezarları

Fethiye ilçe merkezi yakınlarındaki Fethiye Kral Mezarları, şehrin ihmal edilen belkide en önemli simgelerinden biri. Doğal kayaya oyulmuş mezarlar olan Kaya Mezarları, Likya Döneminden bugüne kadar gelebilmiş nadir eserlerden. Basamaklarla çıkılabilen bu mezarlar, Fethiye ve deniz manzarasına hâkim manzarası, gotik yapısıyla ve hayranlık uyandıran işlemeleriyle görülmesi gereken yerlerden. Fethiye gezilecek yerler listenize ekleyin.

10. Fethiye Müzesi

Antik kentler bakımında zengin bir bölgede yer alan Fethiye’de görülecek yerlerden biri de Fethiye Arkeoloji Müzesi. Merkeze çok yakın bir mesafede bulunan müze, 1987’den beri şimdiki yerinde hizmet veriyor. Yapılan kazılardan ve vatandaşlardan elde edilen çok sayıda eserin sergilendiği müzede Antik Çağdan Bizans Dönemine kadar tarihlenen çok sayıda antik eserler, heykeller, seramik, cam ve metal objeler görülebilir.

Fethiye Çevresinde Gezilecek Yerler

Fethiye gezilecek yerler listesine ilçe merkezindeki ve hemen yanıbaşındaki önemli yerleri yazdım. Fethiye’yi merkez alarak 100 km gittiğinizde o kadar çok görülmesi gereken yerler karşınıza çıkıyor ki tümünü görmek için en az 2 hafta ayırmanız gerekir.

Fethiye Körfezi’nin batı ve kuzeydoğu yönünde sıralanmış birbirine yakın mesafedeki 12 irili ufaklı adadan oluşan 12 Adalar görülmeli. Fethiye’nin ünlü tekne turu olan 12 yaptığınızda, dünyaca ünlü olan ve çok sayıda görkemli evin yer aldığı Şövalye, Yassıcalar, Kızılada, Tersane, Gemiler, Göcek, Zeytinli, Domuz, Delikli Adası gibi duraklara uğrayıp denize girebileceksiniz. Keyfini çıkarın.

Fethiye çevresinde gezilecek yerler arasında ülkemizin benzersiz doğal güzelliklerinden Saklıkent Kanyonu; Fethiye Körfezinin ağzında yer alan Şövalye Adası; Fethiye’nin adıyla yaraşır bir koyu olan Cennet Koyu; Çam ve okaliptüs ağaçlarıyla kaplı Katrancı Koyu; Fethiye’nin en güzel koyların Günlüklü Koyu tatil rotasına girmeye aday.

Fethiye’ye geldiğinizde mutlaka tekne tekne turu yapın. Görülecek çok sayıda koy ve ada var. Kendi grubunuzu oluşturup tekne kiralayıp öyle de gezebilirsiniz. Akdeniz’de yapmak gibisi var mı!

Fethiyede Tekne Turu
Fethiyede Tekne Turu

Fethiye’nin tarihi bölgeleri de koyları kadar değerli. Her biri zamanının önemli bir yerleşim yeriydi ve arkasında çok sayıda hikaye ve izler bıraktı. Fethiye’nin 42 km doğusundaki Yaka Köyü’ndeki Tlos Antik Kenti; Fethiye’ye 45 km. mesafedeki Minare Köyü yakınındaki Likya kenti Pınara Antik Kenti; Likya Uygarlığından günümüze ulaşan Telmessos Antik Kenti görülmesi gereken yerler.

Üzümlü Köyünden gidilen Akdeniz Bölgesindeki antik kentlerden biri olan Kadyanda; Antik Çağlar’da önemli dinsel ve politik bir merkez olan Letoon; Antik Çağ’da Likya’nın en önemli kentlerinden biri olan Patara bunlardan sadece birkaçı.

Türkiye’nin tam anlamıyla cennet bir köşesi olan Fethiye, hem denizi, hem kumsalları, hem doğası ile insanı kendisine bağımlı kılan bir yer. Şehrin karmaşasından bıkıp kendini doğanın ve denizin koynuna bırakmak istiyorsanız rotanıza Fethiye ve coğrafyasını dahil edin. Baştan söyleyeyim bağımlısı olacağınız kesin.

Kaynak: Yoldaolmak – Kemal Kaya

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz