Ana Sayfa Türkiye Karadeniz Karabük Tatil ve Gezi Rehberi

Karabük Tatil ve Gezi Rehberi

109
0

Karadeniz Bölgesi deyince, harika bir mimarisi ve doğanın ateşiyle harmanlanmış hali ile akla gelen Batı Karadeniz’in göz bebeği olan Karabük.. Bir yanda ufka doğru uzayıp giden deresi ve diğer yanda tepelerden kahverengi gözleri ile size göz kırpan evleriyle kesinlikle gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer. Peki bu büyüleyici yerin tarihi ve doğal güzelliklerini gezmeye nereden başlamalı mıyım diye soracak olursanız sizler, hemen elinize bir kağıt ve kalem alıp gezilecek yerler listesinin en başına Safranbolu’yu kondurmalısınız. Böylece hem planlı bir şekilde ve karmaşa yaşamadan gönül rahatlığıyla gezebilecek hem de ruhunuzu huzura doyurabileceksiniz. Bu yazımızda Safranbolu’nun baş tacı olan evlerinden, müzelerinden, kanyonlarından ve Karabük’ün taşından toprağına kadar her şeyden bahsederek sizleri rüya gibi bir yolculuğa çıkarmayı hedeflemekteyiz. Ve işte Karabük..

KARABÜK’TE NERELERİ GEZELİM?/KARABÜK’TE GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

Karabük’e geldik, en bilindik olan Safranbolu’nun tarihi evlerinden başka gezilecek başka hiçbir yeri yok mu diye soracak olanlarınız olabilir. Gezilecek yerler listesine eklemeleri gereken, onları yine tarihi ile kucaklayacak başka başka mimari yapılarla ve kuş olup uçmak isteyeceği mavi ve yeşil doğası ile baş başa bırakacağız. Karabük’te gezilmesi gereken yerlerden bir tane bile bırakmayacak, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile sizleri buluşturmuş olacağız. Şimdi de Karabük’te nerelerde ruhumuzu tazeleyebiliriz diye bir bakalım.

Safranbolu

Karabük’te görülmesi gereken yerlerin en başında gelen, doğal ve sakinliği ile sizi sarmalayacak olan Safranbolu.. Adını bölgesinde yetişen mor çiçekli safran bitkisinden alan Safranbolu UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan özgün mimarisi ile sizi karşılamaktadır. Gezi rehberinizin muhtemelen ilk rotası olacak, beyaz elbise ve kırmızı şapkasıyla sizleri tarihinin içine çeken, o beyaz elbisenin üstüne ince ince işlenmiş kahverengi gözleriyle sizlere adeta hoş geldin diyen kutu evleri ile sizleri büyülemeye başladı bile. Şimdi de gözlerimizi tarihi yerleri ve doğal güzellikleri üzerine çevirip, görülmesi gereken yerleri tek tek görüp biraz daha büyülenelim.

Safranbolu Evleri

Seyahat rehberimizin ilk rotasından olan, 18. ve 19. yüzyıldan bugünlere kadar korunan, gerek mimari üslubu gerek de Osmanlı’nın kent yaşamı ve tarihi dokusunu sizlere hissettiren Safranbolu evleri UNESCO tarafından 17.12.1998’de Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.

Karadeniz Bölgesi’nin coğrafi yapısına ayak uydurarak, hiçbiri diğerinin manzarasını kapatmayacak şekilde tasarlanan Safranbolu evleri bazen beyaz badanalı bazen de yığma taş duvarları ile sizlere görsel şölen sunacak.

Peki bu evlere nasıl gidilir, nerede diye soracak olursanız eğer, Karabük’ün 8 km kuzeyinde yer almakta olup, eğer arabanız yoksa, Karabük merkeze geldikten sonra şehir içi otobüsler ile yaklaşık 10 dakikada ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Safranbolu Kent Tarih Müzesi

Safranbolu’nun kültürüne ve tarihine dair birçok şeyi bulabileceğiniz, eskiden Hükümet Konağı olarak kullanılan bu tarihi bina, bir yangın sonucu kullanılamaz hale geldikten sonra yapılan restorasyon çalışmaları ile Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete başlamıştır.

Üç kattan oluşan bu müze, tarihi yerler açısından ve Safranbolu’yu en güzel şekilde tanıyabilme açısından gezilecek yerler listemizin en başlarında yer almaktadır. Safranbolu’nun geçmişten günümüze yaşamını ve kültürünü gözlerinizin önüne film şeridi gibi serecek olan bu müze aynı zamanda sizlere Safranbolu’da bulunan bazı esnafların çalışma ortamlarını farklı bir canlandırma tekniği ile sunmaktadır.

Safranbolu Yemeniciler Arasta Çarşısı

Safranbolu’nun tarihinde önemli bir yere sahip olan aynı zamanda da ticaret noktası olan bu dar sokaklı, şirin çarşı sizi ahşap kokusu ile karşılamaktadır. Adını Yemeni denilen ayakkabıdan aldığı eski lonca çarşısı, Köprülü Mehmet Paşa Camiisi’ne bitişik 48 adet dükkandan oluşmaktadır. Milli mücadele sırasında ordumuzun ayakkabı ihtiyacını karşılamış olan çarşı, restore edilmiş minik dükkanlarının sıcaklığı ve cana yakın esnafları ile sizleri içeri davet etmektedir.

Buradan ayrılırken sizlere, Safranbolu’nun görülmesi gereken yerler arasında olduğunu her daim hatırlatacak geleneksel el işlemeleri, hediyelikler, yazmalar, yemeniler alabileceğiniz küçük dükkanlar mevcut olup aynı zamanda da bu tarihi yerde bir nebze soluklanıp kahve içerek yorgunluğunuzu atabileceğiniz yerler de mevcuttur.

Saat Kulesi

Kent Tarihi Müzesi’nin hemen arkasında yer alan, Karabük gezilecek yerler listesinin bir başka durağı olan Saat Kulesi, yarı beyaz badanalı yarı kesme taşlı yapısı ile Safranbolu’nun özgün mimarisini yine gözler önüne sermektedir.

Vadinin ortasındaki Kale’nin üzerinde bulunan Saat Kulesi’nin, Padişah III. Selim’in sadrazamı olan İzzet Mehmet Paşa tarafından 1790’lı yıllarında inşa ettirilmiş olduğu bilinmektedir. Ülkemizdeki diğer saat kulelerinden farklı olarak 200 yılı aşkın bir süre önce Londra’dan getirtilen orijinal saati hala çalışmaktadır ve en eski saat kuleleri arasında yerini almaktadır.

Safranbolu Cinci Hanı

Tam olarak tarihi ve yaptıranı bilinmiyor olsa da Cinci Hoca tarafından yaptırıldığı tahmin edilen Cinci Hanı yine Osmanlı şehir hanlarının klasik ama göz büyüleyici bir mimarisi ile karşımıza çıkmaktadır. Yer yer Türk demir işçiliğinin en güzel örneklerini gördüğümüz bu han, uzun yıllar boyunca kervansaray olarak tüccarlara hizmet vermiştir. Bir süre de depo olarak kullanılan Cinci Hanı, 2004 yılındaki restorasyon çalışmasından sonra yeniden kullanıma sunulmuştur.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi yerlerden biri olan bu han şu anda ilçeye gelen misafirlere konaklama ve restoran hizmeti vermektedir.

Tokatlı Kanyonu

Mavi ile yeşilin kucaklaştığı, devasal kayaların ardından kıvrılarak uzanan, seyir terası ile tarihi su kemeri manzarası sunan Tokatlı Kanyonu yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Ayrıca yürüyüş alanları ve kamp gibi imkanlar da sunan bu kanyon gezi rehberimizin doğal güzellikleri arasında görmeden geçilmemesi gereken bir yerdir.

Tokatlı Kanyonu, yemyeşil manzarası ve temiz havası eşliğinde sizlere ruhunuzu dinleme fırsatı sunmaktadır.

İncekaya Su Kemeri

Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alan İncekaya Su Kemeri, toplam 6 kemerden oluşmaktadır. Suyun akış hızını dengelesin diye kıvrımlı yapılmıştır. Kemerden geçen su önce su terazisine sonra da kentte yer alan çeşmelere dağıtılmaktadır.

İncekaya Su Kemeri sunduğu mimari ve manzara ile gezip görülmesi gereken yerlerden birisidir.

Bulak Mencilis Mağarası

Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olarak bilinen Menclis Mağarası karstik erimeler sonucunda oluşmuştur. İçindeki sarkıt, dikit, sütün, duvar ve perde damlataşları ile bizlere güzel bir görsel şölen sunmaktadır. Mağaranın içinde bir şelale ve iki ayrı göl bulunmaktadır ama yeraltı nehri ziyaretçilere açık değildir.

Bulak Mencilis Mağarası’na nasıl gidilir diyecek olursanız Safranbolu ilçesinin Bulak Köyü sınırları içerisinde yer alıp, Safranbolu ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır.

Eskipazar Hadrianapolis

Günümüzde çok fazla duyulmamış tarihi yerlerden biri olan, Viranşehir olarak anılan mevki çevresinde dağınık halde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti , Roma kalıntıları ile yoğrulmuştur. Yığılmış taşlar ve kayalar üzerine işlenmiş şekiller ile bizlere Roma ve Bizans döneminden kalıntılar sunmaktadır.

Üç adet kilise kalıntısı bulunduğu bu yerde dört önemli mozaik bulunmuştur ve bu mozaikler tek olup, Anadolu’da herhangi bir benzerine rastlanmamıştır.

Ovacık Kaya Mezarları

Yeşillerin arkasına saklanmış, oyulmuş birkaç gözüyle bizleri karşılayan kaya mezarlarının tarihinin 7.yüzyıldan da daha eskiye dayandığı düşünülmektedir. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri bir arada görme fırsatı sunmaktadır. Kaya içine oyularak yapılan bu mezarların tarihi Lidya uygarlığına dayanmaktadır.

KARABÜK DOĞAL GÜZELLİKLER

Gezi rehberimizde tarihi yerlerden sonra rotamızı Karabük’te gezilecek yerler listesindeki doğal güzelliklere çeviriyoruz. Hem tepelerde uzanan yoğun yeşilliği hem de akıp giden ve durgun suları ile bir bütün olarak bizleri hayran bırakacak manzaralar sunmaktadır.

İstediğiniz zaman kafanızı dinleyip, istediğiniz zaman da ailenizi, arkadaşlarınızı alıp huzur eşliğinde yapılacak olan pikniklere ev sahipliği yapan sessiz sakin ormanları ile, harika manzaralarıyla görsel şölen sunan kanyonları ve su kemerleri ile, istediğiniz zaman kamp yapıp, konaklayabileceğiniz yemyeşil yayları ile, yükselen tepelerin ardından kıvrılarak uzanan yolları, sakinliği ile ruhunuza değecek durgun göletleri ve çağlayan sesiyle huzur bulacağınız şelaleleri Karabük’ü keşfetmek için gerekli olan sebeplerden sadece birkaçı.

 Eflani Bostancılar Göleti

Daha önce yerleşim yeri olan bir yere sulama amacıyla yapılan bu gölet içerisinde bulundurduğu okul ile diğer göletlerden ayrılmaktadır. Sular altında kalan okul, suyun çekildiği zamanlarda suyun yüzeyinde beliren çatısı ile boy göstermektedir.

İki orman arasına kurulmuş olan gölet Karadeniz Bölgesi’nin görülmeye değer doğal güzelliklerinden sizlere kesitler sunmakta ve içinde bulunan tesislerle de sizlere hizmet sunmaktadır.

Kadıköy(Esencik) Göleti

Eflani Göleti gibi sulama amacıyla yapılan bu gölet Mahşer Boğazı’ndan beslenip, Esencik Köyü’ne 2 km uzaklıktadır. Bu gölet de Karabük’te görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır.

KARABÜK KONAKLAMA VE KAMP ALANLARI

Karabük’e gideceğim ama ben şimdi nerede konaklayacağım diye soranlar için aslında faydalanabileceği konaklama tesislerinin çok fazla olduğunu hatırlatmak isteriz. Doğanın ihtişamlı ve özgün ekosisteminde, bulutlara doğru uzanan upuzun ağaçların arasında günübirlik veya hem çadır kamp yapma imkanı sunan hem de kanyon yürüyüşü, tırmanış, kuş gözlemi yapma gibi fırsatlar sunan kamp alanları ve karavan kampları mevcuttur. Aynı zamanda yine doğal güzelliklerin arasında kaybolmuş butik oteller veya her şeyin elinin altında olduğu şehrin içindeki konforlu otellerde de konaklama imkanı mevcuttur. Dilerseniz doğayla iç içe çadır kampı veya karavan kampı dilerseniz de doğanın içinde ev rahatlığını aratmayacak otellerde kalabilirsiniz. Zaten doğayla iç içe olan Karabük’te aslında nerede kalacağınızın pek de bir önemi bulunmamaktadır.

 Germia Uni Otel

Karabük otelleri listemizde Safranbolu merkezde yer alan Karabük’e 7 km uzaklıkta bulunan  ve sizlere ev rahatlığını aramak istemeyenler ve gezintinizin ardından rahat bir uyku çekmek isteyenler için uygun bir yer olan bu otel, konuklarına sabah kahvaltısını ücretsiz sunmakta ve otele 3 km uzaklıkta bulunan anlaşmalı spa merkezi ile hizmet sunmaktadır.

100. Yıl Mahallesi, 1007. Cadde, 1059. Sokak, No:22, KARABÜK

(0370) 433 52 52

 Kanyonvadi Otel

Kalite ve rahatlığı önde tutan, göz kamaştıran mimari tasarımları ve kanyon manzarası sunan odaları ile sizlere ev sahipliği yapan bir diğer kalacak yerimiz olan Kanyonvadi Otel, Safranbolu’ya 1 dk, Karabük merkeze de 5 dk uzaklıkta bulunmaktadır. Teras Cafe,çok amaçlı salon ve toplantı salonları ile de hizmet vermektedir.

100. Yıl, 1010. Caddesi No:76 – Karabük/Merkez
(0370) 433 22 23

Aygür Otel

Romantik bir otel arayanlar için birebir olan Aygür Otel; odaları, klima ve oturma alanı olanaklarıyla konuklara oldukça konforlu ve pratik bir deneyim sunuyor. Otel, D030 karayoluna 4 km mesafededir.

Barış, Dirlik Sokak No:6 D:No:6, 78600 Safranbolu/Karabük
(0370) 712 78 78

Talat Göktepe Tabiat Parkı Kamp Alanı

3 km uzunluğunda uzanan kumsalına eşlik eden kızılçam,fıstık çam ve mersin ağaçları ile doğanın içinde kamp yapma fırsatı sunmaktadır. Bölgede wc, büfe, otopark bulunmakta olup duş imkanı bulunmamaktadır. Çadırınızı istediğiniz yere kurabilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Sarıçiçek Yaylası Kamp Alanı

Kamp alanı 1700 metre yükseklikte yer alan Sarıçiçek Yaylası kuş sesleri ile huzur bulacağınız sakin bir kamp alanıdır. Safranbolu’ya 16 km uzaklıktadır. Bölgede tesis bulunmamasından dolayı duş ve wc imkanı bulunmamaktadır. Yaylada bulunan çeşme ile su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Sorkun Yaylası Kamp Alanı

Karabük/Yenice/Eskipazar’da yer alan Sorkun Yaylası, Yenice Ormanları’na bakan muhteşem manzarası ile doğa severler için görülmesi gereken yerlerden birisi. Adeta ormanın içinde bir cennetteymiş hissi yaratan bu yaylaya gitmeden önce yiyecek-içecek stoğu yapmanız önerilmektedir. Ayrıca bu yaylada wc ve duş imkanı da bulunmamaktadır.

KARABÜK YÖRESEL YEMEKLER

Hem doğasıyla hem de mimarisiyle bizleri büyüleyen Karabük’te ne yenilir diye soracak olursanız, yöresel tatları ile sizleri hayran bırakmaya davet ediyoruz. Hem et hem de sebze yemeklerinde de çok iyi lezzetler sunmaktadır.

Diğer yerlerde olduğu gibi burada da oldukça çeşitlilik gösteren Karabük mutfağı, yemeklerin birçoğunda Safranbolu’nun da adını aldığı safran kullanılmaktadır. Adından da aldığı gibi Safranbolu baklavası, safranlı zerde, safranlı aşure, safranlı pilav gibi yemekleri ile meşhurdur. Ayrıca kuyu kebabı, peruhi, yayım, kiren şerbeti, safran lokumu gibi birçok farklı lezzeti bulunmaktadır.

Karabük’e yolunuz düştüyse ve ailenize, dostlarınıza bir hediye götürmek istiyorsanız kesinlikle bu Safran lokumu olmalı. Dünyaya nam salmış efsane lezzeti ile sizlere tatlı yiyip tatlı konuşma fırsatı sunmaktadır. Dönüş yolunuzda lokumunuzu almayı unutmayın.

BÜTÜN ET YEMEĞİ

Karabük Mutfağı’nın en özellerinden olan, kemikli et ile yapılan, özellikle kuzu etinin tercih edildiği bütün et yemeği, tereyağında etlerin güzelce kızarana dek pişirilmesiyle yapılıyor. Piştikten sonra eklemeniz gereken su, salça ve baharatlar sizin isteğinize bırakılmaktadır.

PEROHİ

Karabük’ün bir diğer yöresel tatlarından olan el emeği olan, genel olarak bilinen mantıyı andıran perohi, peruhi veya piruhi olarak anılan bu yemeği yapmak için hamuru açıp kare parçalara bölmek gerekmektedir. Mantıdan farkı parçalarının büyük olması ve içine et yerine keş adı verilen peynirden koyulmasıdır. Tereyağı ve yoğurt ile de buluşunca sizlere kaçırılamayacak bir lezzet sunmaktadır.

HÖŞMERİM

Sadece Karabük’te değil ülkemizin birçok yerinde görülen höşmerimi bir de burada denemekte yarar var. Bir tatlı çeşidi olan höşmerim un, yumurta ve tuzla tavada kavrularak yapılan , ceviz ve şerbetiyle buluşunca da dillerden düşmeyecek bir lezzete dönüşen höşmerimi kesinlikle Karabük’te de tatmalısınız.

 YAYIM

Yayım da perohi gibi Karabük Mutfağı’nın hamur işi lezzetlerinden bir tanesidir. Erişteyi haşladıktan sonra üzerine koyulan keş adı verilen peynir, tereyağı ve ceviz ile vazgeçemeyeceğiniz bir tat sizlere sunulmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz