Ana Sayfa Türkiye Karadeniz Sinop Tatil ve Gezi Rehberi

Sinop Tatil ve Gezi Rehberi

142
0

Ülkemizin en kuzeyinde Karadeniz’in hırçın sularına doğru uzanan aynı zamanda doğasıyla da bizi oldukça etkileyen, mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi olan Sinop’u tanımanız için sizlere bu yazıyı hazırlamış bulunmaktayız.

Uzun yıllar boyunca birçok uygarlık ve Osmanlı Devleti’nin hakimiyetinde kalan bu şehrin adını, bir rivayete göre, Yunan mitolojisinde yer alan ırmak tanrısı Asopus’un kızı olan Sinope’den aldığı hatta Sinop’un onun tarafından kurulduğu söylenmektedir. Başka bir rivayete göre de şehrin adını Amazon Kraliçesi Sinope’den aldığı söylenmektedir. Bu şekilde farklı hikayelerle dolu olan geçmişini yansıttığı tarihi yerlerine ve yeşillerin sonsuz mavilik ile buluştuğu doğal güzelliklerine sakın uğramadan geçmeyin. Sinop, Karadeniz Bölgesi’nin tam bir doğa harikası olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatmaktadır. Güneşin denizden doğup denizden battığı nadir şehirlerden biri olan aynı zamanda deniz ticaretinde de çok önemli bir yere sahip olan Sinop’u gezi rehberinize çoktan eklemiş olmalısınız.

SİNOP’TA NERELERİ GEZELİM?/SİNOP’TA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

Doğasıyla, kumsallarıyla ve limanıyla Karadeniz’in turist noktası olan Sinop’u siz de çok seveceksiniz. Gezilecek yerler listesine henüz eklemediyseniz hemen eklemeniz gereken bir şehir. Doğal güzelliklerini gezerken size adeta dünyanın en huzurlu yerini bulmuş gibi hissettirecektir. Attığınız her adımda büyülenecek, her nefes alışınızda daha da bir huzur bulacaksınız. Kafasını dinlemek isteyenler ve doğayla baş başa kalmayı sevenler için kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden bir tanesidir Sinop.

Bu muhteşem şehre “nasıl gidilir?” diye soracak olursanız Sinop’a hem kara yolu hem hava yolu hem de deniz yolu ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sinop
Sinop

Büyüleyici kentimiz Sinop’ta gezilecek yerler listemize ekleyeceğimiz, bizlere Anadolu’nun en eski kentlerinden biri olduğunu buram buram hissettirecek tarihi yerlerine bir göz atalım.

  1. Diyojen Anıtı
  2. İnaltı Mağarası
  3. Sinop Kalesi
  4. Tarihi Sinop Cezaevi
  5. Boyabat Kalesi
  6. İnceburun Feneri

Su sesiyle huzur bulacağınız şelalerini, maviliklerinde kaybolacağınız serin suları ve sahillerini, tabiat ana ile bir iki kelam edebileceğiniz doğal güzelliklerini de şöyle sıralayalım.

  1. Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı
  2. Akliman Plajı
  3. Hamsilos Koyu
  4. Akgöl
  5. Tatlıca Şelaleri

Diyojen Anıtı

Kinik felsefesinin öncüsü olarak bilinen ve aynı zamanda yaşadığı dönemin Yunan kolonisi olan Sinop’ta doğduğu bilinen, bazı kaynaklarda Sinoplu Diyojen olarak da geçen ünlü filozof Diyojen’in heykeli görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Diyojen, kişinin kendi kendine yetebileceğini düşünmüş ve bu fikri savunmakta olan bir filozoftu. Hayatı boyunca kuralları reddeden, sade ve doğal bir hayat sürmüştür. Yoksulluk içinde yaşayıp, sokaklarda yiyecek içeceğini dilenip yine sokaklarda yatıp kalkmıştır.

Savunduğu kinik felsefesine bakacak olursak zamanın kurallarına aldırmadan yaşamak ve eleştirel bir tavırla yaklaşmaktır. Özgürlük ve bağımsızlık çerçevesinde olan bu felsefenin özü erdem olarak bilinmektedir.

Son olarak, Sinop’un tarihi yerlerinden biri olan bu anıta baktıkça hatırlayacağınız, Diyojen ve Büyük İskender arasında geçen minik bir hikayeyi sizler ile paylaşmak isteriz.

Büyük İskender, diğer filozoflardan daha farklı olması sebebiyle Diyojen’e hayranlık duyuyordu ve bir gün ziyaretine gitmiştir. Diyojen’e : “Dile benden ne dilersen..” diyerek her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtmiştir. Bunun üstüne Diyojen ona sadece şu cevabı vermiştir: “ Gölge etme başka ihsan istemem.”

İnaltı Mağarası

Sinop’un Ayancık, İnaltı Köyü’nde bulunan bir doğa harikası olan bu mağara  içerisindeki gölleri, hiç bozulmamış sarkıt ve dikitleri ile kesinlikle gezi rehberimizin bir sonraki rotası olmalı. İçindeki doğal oluşumlu damlataşları, sarkıtları ve dikitleri ile gözlerinizi kamaştıracak olan bu mağara Sinop’ta en çok turist çeken tarihi yerlerden birisidir.

Denizden 1070 metre yükseklikte bulunan bu mağaraya ulaşmak biraz zor olabilir. Mağaranın 50 m kadar altına araç ile ulaşım sağlanabilmektedir ve sonrasında da orman içindeki eğimli bir yol olan merdivenler aracı ile mağaraya ulaşabilmektesiniz. Mağaraya ulaştığınızda bu zorlu yolu aşmaya değecek bir yer olduğunu anlayacaksınız. Sizi, devasal boyuttaki 125 metre yükseliğindeki girişi ile karşılayıp, büyüleyecektir. Diğer mağaraların aksine içinde 20 metre tavan yüksekliği ve geniş alanlarıyla daha refah bir mağaradır ve bu özelliğinden dolayı da rahat bir şekilde gezme olanağı sunmaktadır.

Türkiye’nin en büyük 10 mağarasından biri olan İnaltı Mağarası yakın bir zamanda Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

Sinop Kalesi

Rotamızı çevirdiğimiz mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Sinop Kalesi’nin yapım tarihi net olarak bilinmemek ile beraber MÖ 7.yüzyılda kenti korumak amacı ile yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Bu kale Sinop diyince akla gelen ilk tarihi yerlerden birisidir. Şehri sarmalayan sur duvarıyla deniz kıyısında kıvrılmaktadır. Romalılar ve Bizanslılar döneminde onarım gören bu kalenin Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği Kumkapı, Tersanekapı, Yenicekapı, Tabakhane Kapısı, Lonca Kapısı ve Deniz Kapısı olmak üzere 6 tane kapısı olduğu bilinmektedir ama günümüzde bu kaleden geriye  Kumkapı ve Lonca Kapısı kalmıştır.

listesindeki önemli yerlerden biri olan bu kale aynı zamanda 2013 yılında, UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.

Tarihi Sinop Cezaevi

Üç yanı derin mavilikler ile sarılı olan hem tarihi hem de doğal güzellikler arasında sayabileceğimiz Tarihi Sinop Cezaevi için Sinop’un gözbebeği diyebiliriz. Bulunan verilere göre Helenistik dönemde yapıldığı bilinmektedir. İç kale yani bu cezaevi, 1214`te Selçuklu Sultanı I.İzzettin Keykavus tarafından tersane olarak yaptırılmış ve uzun bir süre bu amaçla kullanıldıktan sonra 1568’den itibaren zaman zaman zindan olarak kullanılmaya başlandığı bilinmektedir.

Seyahat rehberimizde oldukça derin hikayeleri ile iz bırakacak olan bu cezaevi bir dönem “Anadolu’nun Alkatrazı” tabiri ile anılmakta idi. Bu cezaevi aynı zamanda “Dark” turizm içinde de anılmaktadır. Çünkü burası kaçmanın imkansız olduğu bir cezaevi olarak ün kazanmıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bu zindan ile söylediği sözler ile bu duruma kanıt niteliğinde bir hal getirmiş olmaktadır : “Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkûmları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar.”Sinop Kalesi’nin sınırları içerisinde yer alan cezaevi aynı zamanda birçok ünlü ismin mapushane kaderine de şahitlik etmiştir. Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevî Kuran, Refik Cevat Ulunay, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Osman Cemal Kaygılı, Sabahattin Ali, Kerim Korcan, Osman Deniz, Zekeriya Serte ve daha birçok ünlü isim hayatlarının bir dönemini bu cezaevinde geçirmişlerdir.

Eski Türk filmlerine, türkülere konu olan aynı zamanda müzeye dönüştürülen Tarihi Sinop Cezaevi bu sebepten bizleri daha da meraklandırarak görülmesi gereken yerler listemizin en gözde ismi olmayı başarmaktadır. Kartal Tibet ve Hülya Koçyiğit’in başrol oynadığı “Senede Bir Gün” isimli filmin çekimlerinin bir kısmı bu cezaevinde yapılmıştır. Ayrıca oldukça ünlü olan, Sabahattin Ali’nin “Aldırma Gönül” şiiri bu cezaevinde yazılmış olup daha sonrasında da türkü olarak bestelenerek günümüze kadar gelmiştir.

Bizleri hem tarihinin büyüleyici hikayesiyle hem de uçsuz bucaksız maviliğe bakan aşılması zor duvarları ile etkilemeye devam eden bu cezaevine “nasıl gidilir?” diye soranlar için birkaç bilgilendirme yapmak istemekteyiz. Kendi aracı ile gelmeyenler, Sinop merkezden kalkan cezaevi otobüslerine binerek ulaşımlarını sağlayabilir. Kendi aracı ile gelenler için de İnceburun’a 20 km uzaklıkta bulunan bu yere kolaylıkla ulaşarak gezi rehberimizdeki tarihi yerlerin mistik gözbebeği bu yeri görebilirsiniz.

Boyabat Kalesi

Sinop gezilecek yerler listesinin bir diğer ismi olan Boyabat Kalesi, şehrin adeta semalarında uçan dev kayalıklara kurulmuş ihtişamlı yapısı ve harika manzarasıyla sizlere Sinop’un doğal güzelliklerini izleyebilme şansı sunmaktadır. Sinop’un Boyabat ilçesinde bulunan, ilçe merkezine sadece 3 km uzaklıkta bulunan Gökırmak Vadisi’ne kurulan bu kale Türkiye’nin en görkemli kaleleri arasında bulunmakta olup, günümüzde müze olarak ziyarete açık hale getirilmiştir. Tam olarak yapım tarihi bilinmese de yer yer Geç Roma ve Erken Bizans’ın buluntularının rastlandığı ama günümüzdeki hali ile tam bir Osmanlı kalesi özelliklerini gösteren bu kale bölgenin en önemli tarihi yerlerinden biri olarak gösterilmektedir.

Boyabat’ın semalarında uçup kendisini doğasına bırakmak isteyenler için bu kale gezi rehberinizin önemli noktalarından biri haline çoktan geldi bile.

İnceburun Feneri

1863 yılında inşa edilmiş olup, ülkemizin en kuzey ucunda yer alan İnceburun Feneri sizleri Karadeniz’in hırçın sularını izlemeye davet etmektedir. Bu manzarayı görmek için “nasıl gidilir?” sorularınıza cevap niteliğinde Sinop şehir merkezine 20 km uzaklıkta olduğunu bildirdikten sonra sizlerin bu yere gitmeden gitmiş kadar olabilmeniz için bu yazıları sizlere sunmuş bulunmaktayız.

Karadeniz’in özellikle kış aylarında rüzgarlı ve hırçın dalgalı halinde denizcilerin elinden tutup bembeyaz ve upuzun gövdesiyle onlara göz kırpan bu fener hem tarihi hem de doğal güzellikleri sebebi ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi haline gelmiştir. “Kuzey’in Bekçisi” olarak anılan bu feneri, Sinop’a geldiğinizde görmeden geçmemenizi öneririz.

SİNOP DOĞAL GÜZELLİKLER

Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan, birçok yer gibi keşfedilmeyi bekleyen hazineleri ile Türkiye’nin saklı kalmış köşelerinden olan aynı zamanda da Karadeniz Bölgesi’nin görkemli yerlerinden biri olan Sinop’un doğal güzellikleri arasında kendinizi kaybedeceksiniz. Deniz, orman, göl ve çölü bir arada görme fırsatı sunmakta aynı zamanda da hayvan çeşitliliği bakımından zenginliği ile doğa gezintinizin rengine renk katmaktadır. Denizin bin bir türlü rengine şahitlik edecek, yeşilin verdiği ferahlığını içinize çekecek, buz gibi sularından tadacaksınız. Her mevsim farklı görünüşlere bürünerek kendini aşık edecek bu şehir, özellikle doğa tatili yapmak isteyenler için gezi rehberimizin en başlarında gelmektedir. Aynı zamanda altın rengi kumları, mavi-yeşile çalan suları ile sizlere, özellikle, yaz aylarında yapmak için iyi bir fırsat sunmaktadır.

Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı 

Bazalt Kayalıkları, Türkiye’de tabiat anıtları listesinde yer alan doğal güzelliklerden birisidir. Sinop, Boyabat‘ın merkezine 15 km uzaklıkta olup, Kurusaray köyü yakınlarındaki Fındıklık mevkisinde bulunmaktadır. Birbirine yakın 3 ayrı vadide yer alan, dev gövdesiyle gökyüzüne uzanan bu blok taş yığınları, yapılan araştırmalara göre oluşumunun 3 ile 5 milyon yıl önce gerçekleştiği düşünülmektedir. Bazalt sütunlarından oluşan bu yer hem görünümü hem de yapısı ve oluşumu bakımından oldukça ender görülen bir yapıdır. Alanın korunması ve tanıtılması amacıyla 1996 yılında “Birinci Derece Doğal Sit Alanı” ilan edilmiş, 2011 yılında tabiat anıtı olarak ilan edilmiştir.

Gezerken blok taş yapıları ile aslında tarihi yerlerden biriymiş gibi hissettiren ama vadinin sonunda karşılaştığınız bazalt kayalıklarının arasından akan şelaleyi gördükten sonra enfes doğal güzelliklerden birisi olduğunu anlayacağınız bu yer, kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisi haline gelmiştir.

Akliman Plajı

Hem doğa aşıkları hem de yaz tatilcileri için gezi rehberinin uygun bir fırsat sunan rotası Akliman Plajı sizlere hem Karadeniz’in serin sularında yüzme fırsatı sunmakta hem de ormanın yükselen ağaçları ile iç içe temiz bir hava soluma imkanı sunmaktadır. Hem ailecek hem de arkadaşlarınız ile gidebileceğiniz Akliman Plajı’nda gönül rahatlığıyla bu doğal güzelliklerin tadını çıkarabileceksiniz. Aynı zamanda piknik ve mangal yapma imkanı fırsat sunan bu plaja girişler de ücretsizdir.

Akliman Plajı’na “nasıl gidilir?” diye soracak olursanız Sinop’tan 9 km uzaklıkta bulunup, aracı olmayanlar için taksi ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Hamsilos Koyu 

Sinop’a 11 km uzaklıkta bulunan bir doğa harikası olan aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nin düzgünce kıvrılmakta olan kıyılarını girinti ve çıkıntılı kıyıları ile farklılaştıran Sinop kıyılarındaki Hamsilos Koyu, Türkiye’nin en kuzey ucunda bulunan İnceburun’da yer almaktadır. Masmavi sularının bir nehir gibi kara içine girerek sunduğu doğal güzellikler ile ülkemizde görülen ria tipi kıyı oluşumuna en iyi örneklerden birisidir. Aynı zamanda buzul aşındırması sonucu oluşan Türkiye’de görülen tek fiyort tipi oluşumdur. Bu özellikleri ile eşi benzeri bulunmayan bir hale gelip 1.Derece Doğal Sit Alanı olan Tabiat Parkı olmuştur.

Akgöl

Etrafındaki köknar ormanları ile görülmesi gereken yerlerden birisi olan Akgöl, ormanın içinden akan iki çayın birleşmesiyle oluşmuş yapay bir göldür. İçinde Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait bir tesis bulundurarak sizlere gerekli hizmeti sunmaktadır. Çeşitli hayvanları görerek görsel bir şölen oluşturacak olan bir yer, sizlere ormanın içinde piknik  yapma fırsatı da sunmaktadır.

Peki bu yere nasıl gidilir? Sinop’un Ayancık ilçesinin güneyinde olup, ilçeye varan yolun 30. kilometresinde bulunmakta olup araçlarınız ile rahat bir şekilde ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Tatlıca Şelaleleri

1997 yılında Erfelek Barajı yapılırken DSİ çalışanları tarafından tesadüfen keşfedilmiş olan bu doğa harikası şelaler, 2 km’lik bir vadi içinde irili ufaklı tam 28 tane şelaleden oluşmaktadır. Sinop gezilecek yerler listesinin en nefis doğal güzelliklerinden biri olan Tatlıca Şelalesi’ne gider gitmez su sesi ile büyüleneceksiniz ve Karadeniz Bölgesi’nin cennet olduğunu bir kez daha hatırlayacaksınız.

Tatlıca Şelaleri’ne nasıl gidilir? Bu şelaler Sinop’un Erfelek ilçesinde yer alıp Sinop’a yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunmaktadır.

SİNOP KAMP ALANLARI

Doğay ile baş başa kalma fırsatı sunan, sizlere nerede kalacağım diye düşündürmeyen sadece çadır kampı değil aynı zamanda bungalovları ile de konaklama fırsatı sunan konaklama tesisleri ile Sinop, kamp alanları bakımından oldukça çeşitlilik göstermektedir. Hem eğlenceli vakit geçirebilecek hem de eşsiz doğasında kendinizi kaybedebileceksiniz. Genellikle plajlara ve doğal güzelliklere yakın alanlarda bulunan kamp alanları sizlere ulaşım kolaylığı da sağlamaktadır. Sinop’ta kamp yapmak; gerek göl kıyısında gerekse ormanlık alanda konaklama imkanı sunan, arkadaşlarınız veya aileniz ile sazınızı sözünüzü alıp keyifli bir vakit geçirebileceğiniz harika fırsatlardan birisidir. Birçoğu içinde bulundurduğu tesisler ile de sizlere ev rahatlığındaki gibi birçok şeye kolay erişebilmenizi sağlamaktadır.

Sinop OGM Kamp Alanı

Seyahat rehberimizin rotasını çevirdiğimiz kamp yerlerinden biri olan deniz ve yeşilin birleştiği bu kamp alanı Sinop Merkez’de yer almaktadır. İçerisinde tuvaletleri mevcut olup, girişler ücretsizdir. Çadır ile kalmak isteyenler için çadır başı ücret alınmaktadır. Ayrıca bungalov tipi evler ile de konaklama imkanı sunmaktadır.

Öztürkler Aile Kampı

Cafe & Break, açık büfe kahvaltı, konaklama, wifi, sıcak su, su sporları, beach party ve özel organizasyonları ile birçok hizmet sunan bu kamp yerinde, aile ve arkadaşlarınız ile rahatlıkla konaklayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz