Amasya’da Gezilecek Yerler Listesi ve Seyahat Rehberi
Karadeniz bölgesi seyahat rehberi içerisinde yer bulabilecek bir başka şehrimiz de Amasya. Bu yazımızda Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Amasya’yı sizlere anlatacağız. Şehre gittiğiniz zaman hiç yabancılık çekmeyecek kadar bilgi sahibi olacaksınız. Gidip görmek istediğiniz şehirlerin listesi uzundur elbette. Eğer listenizde Amasya’da varsa buyurun yazımızı okuyun.
Seyahat etmeden önce aklınıza takılan birçok konu olacaktır. Amasya’da gezi rehberi planlamasını nasıl yapabilirim? Hangi yerleri gidip görmek gerekli? Amasya’nın hangi lezzetlerini tadabilirim? Bu ve benzeri birçok soruyla karşılaşabilirsiniz.
Sizler için AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde birçok tarihi ve doğal güzelliklerin bulunduğu mekanları araştırdık. Amasya doğal güzellikler bakımından oldukça zengin bir ilimiz. Bunda şehrin sınırlarının Karadeniz Bölgesi içerisinde oluşunun da etkisi büyük. Amasya’nın sahip olduğu tarihi yerler muhakkak görülmeli diye düşünüyoruz. Birbirinden güzel ve tarihe ayna tutan yapılarıyla da ayrı bir yere sahip Amasya.
Şehir hakkında ufak bir bilgilendirme yaptıktan sonra, Amasya’da görülmesi gereken yerler ile ilgili birçok mekanı da sizlere dilimiz döndüğünce anlatamaya çalışacağız. Amasya, tarihi mekanlarından doğal güzelliklerine, kamp ve konaklama alanlarından dini merkezlerine kadar çok sayıda ziyaret edebilecek yerlere ev sahipliği yapıyor.
Amasya küçük fakat tarihi çok eskilere dayanan bir şehirdir. Amasya’yı gezerken bölgeye ait birçok lezzeti de tatma şansınız olacak. Her gün için gezebileceğiniz birçok mekana sahip bu şehrimizde gidebileceğiniz bazı yerleri sizler için derledik. Amasya’da mutlaka görülmesi gereken mekanları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1. Kral Kaya Mezarları
2. Ferhat Su Kanalı
3. Amasya Saat Kulesi
4. Merzifon Bedesteni
5. Ezine Pazar Hanı
6. Alçak Köprü
7. Kumacık Hamamı
8. Mustafa Bey Hamamı
9. Künç Köprüsü
10. Amasya Darüşşifası
11. Gök Medrese Camii
12. Burmalı Minare Camii
13. Çelebi Mehmet Medresesi
14. Borabay Gölü
15. Hazeranlar Konağı
16. Yedi Kuğular Kuş Cenneti
17. Aynalı Mağara
İçerik Başlıkları
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
Tüm hazırlıklarınızı tamamladınız ve artık Amasya yolcusu olmaya aday mısınız? Bu noktada kendinize “Amasya’ya nasıl gidilir?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Amasya’ya 3-5 saat uzaklıkta bir mesafede bulunuyorsanız kendi özel aracınızla seyahat edebilirsiniz. Kendi taşıtlarıyla yolculuk yapmak istemeyenler içinse Amasya’ya otobüs ve uçak ile gelmeniz de mümkün.
Hava ulaşımını tercih eden yolcular bulundukları şehirden 50 ile 90 dakika arası bir sürede Amasya’ya ulaşmış olacaklardır. Merzifon’da bulunan havalimanı şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Limanda bulunan servis ve araç kiralama ofislerinden yararlanarak şehir merkezine gidebilirdiniz.
Karayolu ulaşımını tercih edecekler için tüm şehirlerimizden Amasya’ya otobüs seferi hizmeti verilmektedir. Otogar ve şehir merkezi arası yarım saatlik bir mesafededir. Otogardan çeşitli ulaşım hizmetleriyle şehir merkezine ulaşmanız mümkün.
Amasya’ya adım atar atmaz kendinizi farklı bir atmosferde hissediyorsunuz. Şehrin büyülü havası sizi kendine hayran bırakıyor. Şehirde bulunan bazı mimari yapılar adeta tarihin bir yansıması gibi. Amasya sahip olduğu tarihi yerler ile görülmeye değer bir şehir. Aynı zamanda Amasya’da bulunan doğal güzellikler ilginizi epey çekecek.
Amasya seyahat rehberi içerisinde sizlere birçok mekanı anlatmaya çalıştık. Muhakkak gezilmesi gereken yerler listemize eklemeyi ihmal etmedik. Ülkemizin her şehri ayrı güzel olsa da Amasya tarihi yapısı ve doğal güzellikleri bakımından görülmesi gereken yerler sıralamasında ön sıraları hakkediyor.
Sizler için Amasya’da bulunan tarihi mekanlardan dini merkezlere, doğal güzelliklerden hikayesi olan her mekana kadar detaylı bir gezilecek yerler listesi hazırladık. Tarihi ve turistik yerleri listemizin başına koyarak işe başladık.
Kral Kaya Mezarları
Karadeniz Bölgesi içerisinde yer alan Amasya’nın gezi rehberi oldukça geniş. Tarihi yerler ve doğal güzellikler bakımından şanslı bir ilimiz Amasya.
İlk görüşte hayran olacağınız bir yapıyla başladık yazımıza. AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde bahsettiğimiz mekanlardan birisi de Kral Kaya Mezarları. Bizce Amasya’ya gidenlerin görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralara koyması gereken bir mekan burası. Kalker kayaların içine oyulan bu mezarlar tarihe ev sahipliği yapıyorlar.
Yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken bu mezarların tarihinin milattan önce 333’lere dayandığı söyleniyor. Toplamda 21 irili ufaklı mezardan oluşan bu yapılar Yeşilırmak Vadisi boyunca uzanıyor. Bu mezarların bazı dönemlerde hapishane olarak kullanıldığı bilinmekte. Mezarlara kayalara oyulan taş merdivenlerle çıkılıyor. Mezarlardan çıkarılan bazı değerli eşyalar da Amasya Müzesi içerisinde saklanıyor. Ayrıca UNESCO tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları Dünya Miras Geçici Listesi’ne kaydedilmiştir.
Peki bu mezarlara nasıl gidilir? Şehir merkezine uzak mıdır? Bu tarz soruları kafanızı kurcalayacaktır. Bu konuda endişe etmenize hiç gerek yok. Bu mezarlar Amasya ilinin merkezine çok yakın bir konumda bulunuyorlar. Ulaşımı gayet rahat halledebildiniz. Seyahat rehberi içerisine böyle bir yapıyı eklemek bizleri mutlu etti. Bu tarihi yapıları ziyaret etmek sizleri de mutlu edecektir.
Ferhat Su Kanalı
Doğal güzellikler ve tarihi yerler bakımından zengin bir bölge olan Amasya’da beklentimizin çok üzerinde yerler keşfettik. AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan ikinci durağımız Ferhat Su Kanalı oldu. Gezi rehberi planlamasını yaparken en gözde yerleri de listemize ekledik.
Bu kanal Geç Hellenistik-Erken Roma dönemine ait olup döneminde Amasya’nın su ihtiyacını karşılamak üzere yapılmıştır. Kanal, kayalar oyulup tüneller açılarak su terazisi sistemine uygun olarak yapılmıştır. Hatta “Ferhat ile Şirin Efsanesi”ne konu edilmiş olup halk arasında “Ferhat Su Kanalı” olarak bilinmektedir. “Nasıl gidilir?” dediğinizi duyar gibiyiz.
Ferhat Su Kanalı Amasya-Tokat karayolunun üçüncü kilometresinde başlar. Ferhatarası Mevkii’nde karayoluna paralel olarak yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki bölümü görsel olarak izlenebilmektedir. Herhangi bir taşıtla bu mühendislik harikasını izlemeniz mümkün.
Seyahat rehberi içerisinde yer verdiğimiz bu yapı Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde bulunan mühendislik harikalarından sadece biri. Görülmesi gereken yerler listenizde bulunması gereken bu yapı binlerce turist tarafından da ziyaret ediliyor.
Amasya Saat Kulesi
Karadeniz Bölgesi sınırları içinde yer alan Amasya’da görülmesi gereken yerler oldukça fazla. Gezi rehberi listesini belirlerken sizlerin de mutlaka görmesini istediğimiz yerleri seçiyoruz. AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde yer verdiğimiz bir başka yapı da Amasya Saat Kulesi oldu.
Gezi rehberi listesini belirlerken sizlerin de mutlaka görmesini istediğimiz yerleri özenle seçiyoruz. Doğru yapılan bir seyahat rehberi planlamasıyla her güzel yeri keşfetme şansına sahipsiniz.
Tarihi yerler ve doğal güzellikler bakımından hayran kalacağınız Amasya’da bulunan Amasya Saat Kulesi ilginizi çekecek bir yapı. “Nasıl gidilir?” diye dert etmenize gerek yok. Amasya şehir merkezinde yer alan kuleyi ziyaret etmeniz çok kolay.
Eser 1865 yılında Amasya Mutasarrıfı Şair Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. Şehir merkezinde yer alan mimarinin yapımı çok eskilere dayansa da talihsizlikler sonucunda kule orijinal haliyle kalamamıştır. Kulenin mevcut hali ise 18 Haziran 2002 tarihinde Amasya Valisi Hüseyin POROY tarafından asli haline uygun bir şekilde tekrar yaptırılmıştır.
Merzifon Bedesteni
Karadeniz Bölgesi, doğal güzellikler ve tarihi yerler bakımından oldukça önemli bir bölgedir. Amasya da bu bölgenin en güzel illeri arasında yerini alır. Bölgedeki görülmesi gereken yerler oldukça fazla. AMASYA gezilecek yerler listesi uzadıkça uzuyor. Gezi rehberi içerisinde yer verdiğimiz, mimarisiyle göz boyayan bir diğer yapı da Merzifon Bedesteni.
Merzifon ilçe merkezinde Gazi Mahbup Mahallesi’nde yer alan bedestenin yaptıranı ve yapım yılı kesin olarak bilinmese de mimari özellikleri 17’nci yüzyılda yapıldığını göstermektedir. “Nasıl gidilir?” derseniz Merzifon Bedesteni Amasya şehir merkezine yaklaşık 49 km uzaklıkta bulunmaktadır. Birçok ulaşım aracıyla Merzifon ilçesine gitmeniz mümkün.
Seyahat rehberi içerisinde muhakkak görmenizi istediğimiz Merzifon Bedesteni her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bir yer.
Ezine Pazar Hanı
AMASYA gezilecek yerler listesi üzerinden ilerlediğimiz turumuzdaki yeni keşif noktamız Ezine Pazar Hanı. Gezi rehberi içerisinde bu hanın muhakkak olması gerektiğini düşünüyoruz. Tarihi yerler bizler için dönemine ışık tutan yapılardır. Amasya turumuzda görülmesi gereken yerler oldukça fazla.
Doğal güzellikler ile de harmanlanmış bu şehir sizleri geldiğinize asla pişman etmeyecek. Ezine Pazar Hanı tarihi yapısıyla zamanda yolculuk yapmanıza sebep olabilir. Han Selçuklu Sultanlarından Alaaddin Keykubat’ın eşi Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Han’ın yapılış tarihi net olarak bilinmemektedir.
Han’ın orijinal hali Selçuklu mimarisini yansıtsa da Osmanlı Dönemi’nde gerçekleştirilen onarımlardan sonra uygulanan tekniklerden ve kullanılan malzemelerden ötürü Osmanlı mimarisine daha yakın hale gelmiştir. Uzun yıllar boyunca bakımsız bir şekilde terkedilen yapı 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilerek ziyaret edilebilir hale getirilmiştir.
Seyahat rehberi planlamamızda bu tarihi mekana yer vermek istedik. Bizce sadece Amasya’da değil orta Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde de mutlaka görmeniz gereken bir yer burası.
Peki Ezine Pazar Hanı’na nasıl gidilir? Han Amasya-Tokat karayolu üzerinde, Amasya’ya yaklaşık 35 km kadar mesafede yer alıyor. Han’ın bulunduğu Ezinepazar beldesine Amasya’dan otobüs seferleri mevcut.
Alçak Köprü
AMASYA gezilecek yerler listesi uzun bir liste olmaya devam ediyor. Karadeniz Bölgesi içerisinde görülmesi gereken yerler oldukça fazla. Tarihi yerler ve doğal güzellikler açısından zengin olan Amasya bizleri mest etmeye devam ediyor. Gezi rehber planlamamızda yer verdiğimiz bir başka mekan da Alçak Köprü.
Alçak Köprü Yeşilırmak üzerine kurulmuş olup zamanında kale ve çevresini Yeşilırmak’ın karşı kıyısına, yani yerleşim yerine bağlamak üzere inşa edilmiştir. Köprüye, günümüze gelene kadar birçok güçlendirme işlemi yapılmıştır.
Peki Alçak Köprü’ye nasıl gidilir? Alçak Köprü şehir merkezinde Yeşilırmak üzerine kurulmuştur. Fotoğraf çekimleriniz için harika bir mekan olan Alçak Köprü’yü bizler seyahat rehberi içerisine eklemekten mutluluk duyduk. Sizler de bu mekanı ziyaret etmek için can atacaksınız.
Kumacık Hamamı
Karadeniz Bölgesi Gezi rehberi planlamamızda yer alan bir başka yapı da Kumacık Hamamı. AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde olmayı hakkeden bir yer burası. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan hamamları görülmesi gereken yerler içerisine almamak olmazdı. Yeni tarihi yerler keşfetmek sizlere güzel bir deneyim yaşatacak.
Kumacık Hamam’ı 1495 yılında Kapıağası Ayas Ağa tarafından geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak yaptırılmıştır.
Peki Kumacık Hamam’ı nerededir ve Kumacık Hamamı’na nasıl gidilir? Hamam, Beyazıt Paşa Mahallesi’nde bulunuyor ve şehir merkezinde bulunan bir başka tarihi yapı olan Künç Köprüsü hizasında yürüyüş mesafesindedir. Yol boyunca göreceğiniz doğal güzellikler de sizi kendine hayran bırakacak. Seyahat rehberi içerisinde yer vermeniz gereken bu yapı, mimarisiyle size döneminin kapılarını aralayacak.
Mustafa Bey Hamamı
Karadeniz Bölgesi Gezi rehberi planlamamızda yer alan bir başka hamam da Mustafa Bey Hamamı. AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde olmayı hakkeden bir yer de burası. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan hamamları görülmesi gereken yerler içerisine almamak olmazdı diyerek Amasya’da bulunan ikinci hamamı da sizlere anlatmak istedik. Tarihi yerler keşfetmek sizlerin müthiş deneyimler yaşamasını sağlayacak.
Mustafa Bey Hamam’ı 1436 yılında Yörgüç Paşa’nın oğlu Mustafa Bey tarafından geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak yaptırılmıştır.
Peki Mustafa Bey Hamam’ı nerededir ve Mustafa Bey Hamamı’na nasıl gidilir? Hamam, Mehmet Paşa Mahallesi’nde bulunuyor ve şehir merkezinde yürüyüş mesafesindedir. Seyahat rehberi içerisinde yer vermeniz gereken bu yapı mimarisiyle size döneminin kapılarını aralayacak. Yürüyüş mesafesinde gezerek gidebileceğiniz bu mekana yürürken çevrenizdeki doğal güzellikler de size eşlik edecekler.
Künç Köprüsü
AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde görmenizi istediğimiz bir başka mekan da Künç Köprüsü. Karadeniz Bölgesi içerisinde görülmesi gereken yerler oldukça fazla demiştik. Tarihi yerler ve doğal güzellikler açısından zengin olan Amasya bizleri her adımda kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Gezi rehber planlamamızda yer verdiğimiz ikinci köprü Künç Köprüsü.
Yeşilırmak üzerinde Beyazıtpaşa Mahallesi ile Şamlar Mahallesi’ni birbirine bağlayan köprü, Selçuklu eserlerindendir. 12’nci yüzyılda Sultan II. Mesud’un, kimi kaynaklara göre kızı kimilerine göre ise annesi olan Hundi (Hondi) Hatun tarafından yaptırılmıştır. Köprü aynı zamanda “Kuş Köprü” olarak da bilinir.
Peki Künç Köprüsü’ne nasıl gidilir? Künç Köprüsü şehir merkezinde Yeşilırmak üzerine kurulmuştur. Fotoğraf çekimleriniz için harika bir mekan olan Künç Köprüsü’nü bizler seyahat rehberi içerisine eklemekten mutluluk duyduk. Bu mimariyi yerinde görerek deneyimlemek sizleri de mutlu edecektir.
Amasya Darüşşifası
Karadeniz Bölgesi, doğal güzellikler ve tarihi yerler bakımından önemli bir yere sahiptir. Bölgenin en güzel şehirlerinden biri olan Amasya’da görülmesi gereken yerler oldukça fazla. AMASYA gezilecek yerler listesi uzun bir liste. Gezi rehberi içerisinde yer verdiğimiz, mimarisiyle göz boyayan bir diğer yapı da Amasya Darüşşifası oldu.
Bimarhane olarak da bilinen bu yapı, İlhanlı Hükümdarı Sultan Mehmet Olcaytu ve hanımı Uduz Hatun adına Anber Bin Abdullah tarafından 1308-1309 yılında yaptırılmış. Amasya Darüşşifası, 2011 yılından itibaren müzeye dönüştürülerek Sabuncuoğlu Şerefettin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi adını almıştır. Selçuklu mimarisinin eşsiz güzelliklerini yansıtan bu yeri muhakkak görmelisiniz.
“Nasıl gidilir?” derseniz Amasya Darüşşifası şehir merkezinde bulunmaktadır. Ulaşımı gayet kolay olan bu mimari, her yıl binlerce turist tarafından da ziyaret ediliyor.
Seyahat rehberi içerisinde muhakkak görmenizi istediğimiz Amasya Darüşşifası, Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak da adından sıkça söz ettiriyor. Ayrıca Amasya Darüşşifası, İlhanlı döneminden günümüze ulaşan tek eser olma özelliğini de taşıyor.
Gök Medrese Cami
Doğal güzellikler ve tarihi yerler bakımından zengin bir yer olan Karadeniz Bölgesi birçok dini yapıya da ev sahipliği yapıyor. AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde görmenizi istediğimiz mekanlardan birisi de Gök Medrese Cami.
Gök Medrese Cami, gezi rehberi planlamamızda yer verdiğimiz ve görmekten büyük mutluluk duyduğumuz bir yer oldu. Gök Medrese’ye adım atar atmaz manevi olarak hissedeceğiniz duyguları tarif etmek imkansız. Bir yandan tarihe bakıyor diğer yandan da ruhani olarak huzur buluyorsunuz.
Cami, Amasya Valisi Seyfeddin Torumtay tarafından 1267’de yaptırılmıştır. Gök Medrese Cami, medrese ve türbeden oluşan kapalı bir külliye şeklinde olup sekizgen biçimli türbe kasnağındaki mavi sırlı tuğlalardan dolayı “Gök Medrese” adını almıştır.
“Nasıl gidilir?” dediğinizi duyar gibiyiz. Cami, Tokat yolunda, şehir çıkışına yakın olan Gökmedrese Mahallesi’nde bulunuyor. Kendi taşıtınızla ya da merkezden kalkan araçlarla çok kısa sürede gidebilirsiniz.
Seyahat rehberi içerisinde yer verdiğimiz bu mekanda Selçuklu’nun eşsiz mimarisini de göreceksiniz. Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinin bulunduğu bu yapı görülmesi gereken yerler listemizde olmayı hakkediyor.
Burmalı Minare Cami
Doğal güzellikler ve tarihi yerler bakımından zengin bir yer olan Karadeniz Bölgesi‘nin birçok dini yapıya ev sahipliği yaptığını daha önce de söylemiştik. AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde görmenizi istediğimiz ikinci dini merkez ise Burmalı Minare Cami.
Burmalı Minare Cami, gezi rehberi planlamamızda yer verdiğimiz ve görmekten büyük haz duyduğumuz bir yapı. Bu atmosferi tatmak için bile Amasya’ya gelebilirsiniz.
Cami, Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Vezir Necmeddin Ferruh Bey ve kardeşi Haznedar Yusuf tarafından yaptırılmıştır. Günümüze gelene kadar birçok onarım işlemi görmüş olduğundan; Burmalı Minare Cami orijinal halini pek koruyamamıştır. Buna rağmen Selçuklu’nun izlerini gördüğümüz cami sizi başka zamanlara götürecek.
Peki Burmalı Minare Cami’ne nasıl gidilir? Cami, Amasya merkezde bulunan Dere Mahallesi’nde yer alıyor. Ulaşımı kolaylıkla halledebilirsiniz. Seyahat rehberi içerisinde yer verdiğimiz bu mekan manzarasıyla da size görsel şölen sunuyor. Biz görülmesi gereken yerler listemizde böyle bir mekana yer vermekten mutluluk duyduk. Sizlerin de yolu Amasya’ya düşerse mutlaka uğramayı düşünün, deriz.
Çelebi Mehmet Medresesi
AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde yer verdiğimiz tarihi yerler arasına Çelebi Mehmet Medresesi’ni de eklemek istedik. Doğal güzellikler bakımından zengin olan Karadeniz Bölgesi birçok medreseye de ev sahipliği yapıyor. Gezi rehberi planımızda yer alan Çelebi Mehmet Medresesi dönemine ayna tutan bir mimariye sahip.
Medrese, Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1414 yılında Ebubekir Mehmet Bin Hamza’ya yaptırılmıştır. Ayrıca medrese girişinin üzerinde tuğladan yapılmış silindirik gövdeli bir saat kulesi bulunur. Bu kule medreseye 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından ilave ettirilmiştir. Görülmesi gereken yerler içerisinde mutlaka olması gereken bir mekan burası.
“Nasıl gidilir?” derseniz medrese Merzifon ilçesinde, şehir merkezine yaklaşık 49 km uzaklıkta bulunuyor. Merkezden kalkan araçlarla ilçeye gitmeniz mümkün. Seyahat rehberi planımıza ekleyip deneyimlediğimiz bu heyecana siz de ortak olmalısınız.
Amasya Doğal Güzellikler
Amasya’ya yola koyulmadan önce ön bir araştırma yaparsanız sizler de bizim gibi daha şehre adımınızı atmadan hayran kalacaksınız.
Amasya için hazırladığımız tarihi yerler listesinde birçok yeri keşfettik. Şimdi sıra başka keşif noktalarında. Amasya’da bulunan doğal güzellikler size cennetten bir pencere açacak. Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Amasya bulunduğu bölgenin hakkını veriyor.
Seyahat rehberi planlamamıza eklemekten büyük zevk aldığımız bu doğal mekanlar sizleri de kendisine hayran bırakacak güzellikte. AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde bahsedeceğimiz mekanlardan bazıları Borabay Gölü, Hazeranlar Konağı, Yedi Kuğular Kuş Cenneti ve Aynalı Mağara. Tabi ki görülmesi gereken yerler bunlarla sınırlı değildir. Daha keşfedemediğimiz birçok noktanın olduğuna da eminiz.
Keşif noktalarımızı bizler çok beğendik, sizde gezi rehberi hazırlarken kendi listenize bu yerleri eklemeyi ihmal etmeyin. Sizler için ziyaret ettiğimiz bu mekanları detaylı bir şekilde anlatacağız. “Nasıl gidilir?“, “Ulaşımı kolay mıdır?” gibi birçok sorunun cevabını da yazımızda bulabilirsiniz.
Borabay Gölü
AMASYA gezilecek yerler listesi için plan hazırlarken biz de bir ön araştırma yapmıştık. Tarihi yerler keşfetmek kadar doğal güzellikleri de keşfetmek istedik. Araştırmalarımızda karşımıza çıkan yelerden biri de Borabay Gölü oldu. Daha gitmeden mutlaka görülmesi gereken yerler listesi içerisinde olması gerektiğini anlamıştık.
Karadeniz Bölgesi‘nde yer alan doğal güzellikler bölgeyi zaten turizm merkezi haline getiriyor. Her yıl on binlerce kişi bu güzellikleri görmek için Amasya’ya geliyor. Bizim de yolumuz Borabay Gölü’ne düştü. Daha yoldayken seyahat rehberi planımız içine bu yeri koymakla ne kadar doğru bir karar verdiğimizi fark ettik.
Muhteşem doğasıyla bu ortamda bir bardak çay içmenin sizi ne kadar rahatlatacağını fark edeceksiniz. “Nasıl gidilir?” dediğinizi duyar gibiyiz. Göl, Taşova ilçe sınırları içinde yer alıyor. İl merkezine 63 kilometre ve Taşova ilçesine 15 kilometre mesafede bulunuyor. İster özel aracınızla ister merkezden kalkan arabalarla bu göle gitmeniz mümkün.
Fotoğraf çekimleriniz için de harika bir mekan burası. Etrafı kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları ile çevrili gölün rengi zümrüt yeşilidir. Yurdun çeşitli yerlerinden çok sayıda turist çeken bu bölgede, ormanlık alan içerisinde bungalov tipi evler, kafeterya, kamp ve piknik alanları ve doğa yürüyüş yolları da bulunmaktadır.
Borabay Gölü, ruhunuzu dinlendirecek mekanlardan birisi. Gezi rehberi listenize muhakkak eklemenizi tavsiye ederim. Bizim için Amasya’da gördüğümüz favori mekanlardan biri oldu.
Hazeranlar Konağı
Karadeniz Bölgesi içerisinde yer alan Amasya’nın gezi rehberi oldukça geniş demiştik. Gerçekten de doğal güzellikler ve tarihi yerler bakımından şanslı bir ilimiz Amasya.
AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde bahsettiğimiz mekanlardan birisi de Hazeranlar Konağı. Burası, Amasya’ya gidenlerin görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralara koyması gerektiği mekanlardan birisi. Antik dönem sur duvarları üzerine kurulmuş olan bu yapı mimarisiyle kendisine hayran bırakıyor.
Turistlerin de büyük ilgisini çeken bu konak 1865 yılında, Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa’nın defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılmıştır. Konak adını, burada uzun yıllar yaşayan Hazeran Hanım’dan almıştır. Osmanlı konut mimarisinin geleneksel örneklerini sergileyen yapı 1979-1983 yılları arasında restore edilmiş ve 1984 yılında etnografik eserlerin teşhir edildiği “Müze Ev” olarak hizmete açılmıştır.
Yakın geçmişte yıpranması sebebiyle tekrar restorasyon çalışmalarına başlanılan konak, 12 Haziran 2001 tarihinde tamamlanarak yeni teşhir düzeni ile Hazeranlar Konağı “Müze Ev” olarak yeniden ziyarete açılmıştır.
Peki Hazeranlar Konağı’na nasıl gidilir? Konak, şehir merkezinde, Hatuniye Mahallesi’nde bulunuyor; Yeşilırmağın kıyısında yürüyüş mesafesindedir. Seyahat rehberi içerisine eklediğimiz bu yapıyı ziyaret etmek bizleri geçmişe götürdü.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti
AMASYA gezilecek yerler listesi içinde yer alan mekanları bir bir gezmeye devam ediyoruz. Tarihi yerler keşfetmek kadar doğal güzellikleri de keşfetmek gerek diyerek rotamızı Yedi Kuğular Kuş Cenneti’ne çevirdik. Daha gitmeden görülmesi gereken yerler listesi içerisinde olması gerektiğini anladığımız bir diğer mekanda burası oldu.
Karadeniz Bölgesi‘nde yer alan doğal güzellikler bölgeyi turizm için elverişli kılıyor. Yolunuz Amasya’ya düşerse mutlaka bu saklı cenneti keşfedin. Seyahat rehberi planınız içine bu yeri koymakla çok doğru bir karar vermiş olacaksınız.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Tersakan Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1982-1985 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır(Yedikır Barajı). Muhteşem doğasıyla burada bir fincan kahve içmek size kendinizi özel hissettirecek.
“Nasıl gidilir?” derseniz Suluova ilçesinde yer alan bu mekan Amasya merkeze yaklaşık 30 km mesafede bulunuyor. Özel aracınızla ya da şehirden kalkan taşıtlarla buraya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Fotoğraf çekimleriniz için de harika bir mekan burası. Güneşin batışına burada tanık olmak tarif edilemez bir duygu. Dilerseniz gün doğarken de gelip harika bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Ruhunuzu dinlendirecek mekanlardan birisi, Yedi Kuğular Kuş Cenneti. Gezi rehberi listenize muhakkak eklemenizi tavsiye ederim.
Aynalı Mağara
AMASYA gezilecek yerler listesi üzerinden ilerlediğimiz turumuzun son keşif noktası da Aynalı Mağara oldu. Burası; gezi rehberi planımıza iyi ki eklemişiz, dediğimiz yerlerden birisiydi. Sizler de bu yeri görülmesi gereken yerler listenize mutlaka ekleyin.
Yazımızın başında bahsettiğimiz kaya mezarlıklarını hatırlarsınız. Aynalı Mağara da kaya mezarlarının en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanıdır. Buraya Aynalı Mağara denmesinin nedeni de, güneş vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlamasıdır. Yapı, milattan önce ikinci yüzyılda Helenistik Çağ’da Amasya’da yaşamış olan Mitra Rahibi TES’in anıtsal mezarıdır.
Peki Aynalı Mağara’ya nasıl gidilir? Şehir merkezine yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan mağara Ziyaret Beldesi’ndedir. Ulaşımı oldukça kolaydır. Burası, seyahat rehberi planımıza eklediğimiz, gezilecek yerlerden sonuncusuydu. Karadeniz Bölgesi bir kez daha tarihi yerler ve doğal güzellikler açısından ne kadar zengin olduğunu bizlere gösterdi.
AMASYA KONAKLAMA VE KAMP ALANLARI
Amasya gezimizin sonlarına doğru gelirken sizlere biraz da kalacak yer ve konaklama tesisleri hakkında bilgi vermek istiyoruz. Amasya’ya geldik fakat nerede kalabiliriz? Otellere nasıl gidilir? Kalacağım mekan ile gezilecek yerler arasındaki mesafe çok uzak mı? Bu ve bunun gibi birçok soru kafanızı yormasın. Yazımızda hepsini ayrıntılı bir şekilde sizlere aktarmaya çalışacağız.
Amasya’da butik otel, kamp alanları; çadır kampı ve karavan kampı yapabileceğiniz alanlar mevcut. Nasıl bir yerde kalmak istediğiniz tamamen size kalmış. Birçok seçenek arasından size en uygun olanını seçme şansına sahipsiniz. AMASYA otelleri zengin çeşitliliğiyle sizlere 7/24 hizmet veriyor.
Kendinizi bir mekanla sınırlamak istemezseniz de doğayla iç içe bir konaklama fikri size cazip gelebilir. Amasya’da doğal güzellikler oldukça fazla. Haliyle bu yerlerde kamp yapmak size aradığınız o huzuru sağlayacak. Şehir hayatının tüm yorgunluğunu bu kamp alanlarında atabilirsiniz. Gezimiz sırasında deneyimlediğimiz bazı konaklama yerlerini sizler için derledik.
Sarı Konak Boutique & SPA Hotel
Kalacak yer belirlemek belki de bir gezinin en zor planı. Otelin turistik yerlere yakınlığı da önemli bir diğer konu. “Bu otelde kalırsam filan yere nasıl gidilir?” diyorsanız harika bir hotel önerim var.
Sarı Konak Boutique Hotel & Spa, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış, kültür ve şehzadeler şehri Amasya merkezde yer alıyor.
Tesiste ısıtmalı-kapalı yüzme havuzu, jakuzi, hamam, sauna ve fitness salonu bulunmaktadır. Ailenizle birlikte de rahatlıkla gelebileceğiniz konforu yüksek ve samimi bir hotel burası.
Sarı Konak Boutique Hotel, Selçuklu döneminden kalan Künç Köprüsü’nün hemen yanında ve Yeşilırmak’ın üzerinde konumlanmaktadır. Hotel, tarihi mekanlara ve müzelere yürüyüş mesafesinde olmasıyla diğer AMASYA otelleri arasından ön plana çıkıyor. Sizin de konaklama seçenekleri arasına koyabileceğiniz bir yer burası.
Pirinççi, Mehmet Paşa Cd. No:31, 05200
Merkez/ Amasya
0358 213 01 13
Amasya Ziyagil Konağı
Kalacak yer belirlerken hem kendimiz hem de sizler için detaylı bir araştırma yaptık. Otelin turistik yerlere yakın olmasına dikkat ettik. “Hangi otele gezilecek yerler yakın ve bu yerlere nasıl gidilir?” sorusunu kendimize sorduk ve tavsiye edeceğimiz ikinci konaklama yerini bulduk.
Amasya Ziyagil Konağı, misafirlerine Amasya merkezinde, Hazeranlar Konağı ve Kral Kaya Mezarları yakınında konaklama fırsatı sunuyor. Misafirler için kuru temizleme/çamaşır yıkama servisi, 24 saat açık resepsiyon ve kütüphane mevcuttur. Ayrıca gidiş-dönüş havaalanı transfer servisi (24 saat) ücretli olarak hizmet vermektedir.
AMASYA otelleri arasında ön plana çıkan bu yerde konaklamak isteyebilirsiniz. Sizin de konaklama seçenekleri arasına koyabileceğiniz bir yer burası.
Hatuniye Mahallesi Hazeranlar Sokak, Yıldız Hamamı Karşısı 22/A, 05100
Merkez/Amasya
0532 632 51 73
Borabay Gölü Kamp Alanı
Görülmesi gereken yerler listemize eklediğimiz bir yerdi, Borabay Gölü. Daha önce yazımızda, ormanlık alan içerisinde konaklamalar için bungalov tipi evler, kafeterya, kamp ve piknik alanları ve doğa yürüyüş yolları bulunduğunu söylemiştik. Karadeniz Bölgesi, tarihi yerler ve doğal güzellikler bakımından zengin olup iklimi de insana huzur veriyor.
Gezi rehberi planımıza böyle güzel bir yerde kamp yapmayı eklememek olmazdı. Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak size de çok iyi gelecek. “Nasıl Gidilir?” sorusunu daha önce de cevaplamıştık. Kamp alanı, Taşova ilçesine yaklaşık 15 km; şehir merkezine ise 63 km uzaklıkta bulunuyor. Kendi özel aracınızla ya da merkezden kalkan taşıtlarla çok rahat gidebilirsiniz.
Temiz havanın ve bol yeşilliğin bulunduğu Borabay Gölü sevdiklerinizle vakit geçirebileceğiniz harika bir alan. Kuşların cıvıltısı eşliğinde gün batımını izlemek sizlere ilaç gibi gelecek. AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde yer verdiğimiz Borabay Gölü’ne muhakkak gidin ve burada en az bir gün kamp yapmayı ihmal etmeyin. Bizler; seyahat rehberi planımıza böyle bir etkinlik koymakla ne kadar doğru bir karar verdik, diyoruz. Buranın insanı rahatlatan bir yönü var kesinlikle.
Çal Yaylası Kamp Alanı
Karadeniz Bölgesi havasıyla insana huzur veriyor. Bünyesinde barındırdığı doğal güzellikler ile yeri her zaman ayrı olacak. Gezi rehberi içerisine eklediğimiz bir diğer konaklama yeri de Çal Yaylası Kamp Alanı.
Gün içersinde Amasya’da yer alan tarihi yerler turunuzu tamamladıktan sonra, ikindi vakti gidebileceğiniz harika bir yer burası. Burada geçireceğiniz bir gün inanın tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden atmaya yetecek.
Çal Yaylası kamp alanı, doğa kampı yapmak isteyenler için oldukça ideal ve güvenilir bir bölgedir. Temiz havası ile hem bedeninizi, hem de zihninizi dinlendireceğiniz bir kamp alanıdır. Bölgede istediğiniz herhangi bir alanda kampınızı atabilir ve çadırınızı kurabilirsiniz. Sakin, sessiz ve huzurlu bir kamp yapmak istiyorsanız mutlaka Çal Yaylası kamp alanına gitmelisiniz.
Maalesef, kamp alanı çevresinde herhangi bir tuvalet ve duş imkanı bulunmamaktadır. Ayrıca yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınız için bir tesis olmadığından hazırlıklı gitmenizde fayda var.
Peki kamp alanına nasıl gidilir? Çal Yaylası Kamp Alanı, özel aracınızla gidebileceğiniz bir konumda olduğundan ulaşımın kolay olduğunu pek söyleyemeyeceğiz. Otostop çekerek de kamp alanına gitmeniz mümkün. Biz bu kamp alanına AMASYA gezilecek yerler listesi içerisinde yer vermekten zevk aldık. İmkanınız varsa siz de bu yeri seyahat rehberi planınıza mutlaka ekleyin.
Amasya turumuzda tarihi yerler ve doğal güzellikleriyle ünlenmiş birçok mekanı sizler için ziyaret ettik. Görülmesi gereken yerler artık bitti sıra tadımda. Gittiğimiz bu yerlerin meşhur yemeklerini de tatma şansımız oldu. Yazımızın devamında sizler için Amasya’nın en meşhur tatlarını anlatacağız.
AMASYA YÖRESEL YEMEKLER
Amasya’da görmemiz gereken yerleri tek tek gezdikten sonra yöresel tatlar peşine düşüverdik. Bizce bir yeri gezerken yapılacak en güzel ikinci aktivite o yörenin mutfağını keşfetmek. Tattığımız yeni lezzetler gezdiğimiz yerleri de unutulmaz kılacaktır.
AMASYA Yemekleri keşfimizde yöreye ait birçok lezzeti tatma şansımız oldu. AMASYA Mutfağı, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’ne özgü yemekleri harmanlayarak şahane bir mutfak ortaya çıkarmış. Yediğimiz her yemek damakta harika tatlar bıraktı. Sizler için, Amasya’da yenebilecek en meşhur yemekler listesini hazırladık. Listeye tabi ki her lezzeti eklemek mümkün olmadı. Fakat en meşhur olan tatları sizler için derledik. Sizler de “AMASYA’da ne yenilir?” diyorsanız buyurun yazımızın devamını okuyun.
Hengel
AMASYA Mutfağı bizleri kendine hayran bıraktı. Açıkçası beklentimizin çok üstünde yöresel lezzetler tattık. “AMASYA’da ne yenilir?” soruna ilk cevabımız Hengel. Yöresel tatlar keşfetmek her zaman güzeldir, diyerek işe Hengel yemekle başladık.
Hengel, yöreye özgü yapılışıyla AMASYA Yemekleri içerisinde en sevdiğimiz tatlardan birisi oldu. Bölgede meşhur yemekler deyince herkesin ilk aklına gelen yemeklerden biri Hengel. Hamur işi olan Hengel, diğer yörelerde de bilinse de yapılış farkıyla değişiklikler gösteriyor. Kıymalı sosu ve fırınlanmış hamuruyla fazlasıyla lezzetli. Görüntüsüyle de iştahınızı açacak bu yemeği fazla kaçırmamanızı öneririz.
Helle Çorbası
Amasya’da yöresel tatlar peşinde koşmaya devam ediyoruz. Çorbalarıyla ünlü olan AMASYA Mutfağı, sizlere farklı lezzetlerin kapısını aralayacak. Yolculuğumuzdaki yeni lezzet rotamızı belirledik ve Helle Çorbası’nı yemek için yola koyulduk. AMASYA yemekleri içerisinde çorba kültürü oldukça gelişmiş. Helle Çorbası da bunlardan biri. “AMASYA’da ne yenilir?” diye sorduğumuzda herkesin verdiği ortak cevaplardan birisiydi.
Başlarda, “Meşhur Yemekler listesine neden eklensin?” dediğimiz bu çorba bizleri fazlasıyla şaşırttı. Ana malzemeleri sadece pirinç ve un olan bu çorba lezzetini galiba yapanların ellerinden alıyor. Farklı yöresel lezzetler keşfettiğimiz Amasya bu çorbasıyla bizden geçer not almayı başardı.
Patlıcan Çullama
“Amasya’da meşhur yemekler nelerdir?”, “AMASYA’da ne yenilir?” gibi benzer soruların cevaplarını aramaya devam ediyoruz. Amasya’ya ait yöresel tatlar oldukça fazla. Keşfettiğimiz yöresel lezzetler içerisinde yer alan bir diğer tatta Patlıcan Çullama oldu.
Aslında her yörede bulunan bu meze farklı adlarla anılıyor. Patlıcan Çullama, AMASYA Mutfağı keşfimizde çok beğendiğimiz lezzetlerden birisi oldu. Görüntüsüyle de iştah açan bu mezeyi ister tek başına isterseniz de ana yemeklerle tüketebilirsiniz. Patlıcan Çullama, AMASYA Yemekleri içerisinde son derece popüler. Yolunuz Amasya’ya düşerse yemeğinizin yanına bu mezeyi mutlaka ekletin.
Ayva Gallesi
AMASYA yemekleri keşfimize hız kesmeden devam ediyoruz. AMASYA Mutfağı birçok lezzete ev sahipliği yapıyor. Biz de bu yöresel lezzetler için yola koyulduk. “AMASYA’da ne yenilir?” dedik ve “Ayva Gallesi” cevabını aldık. Yörede severek tüketilen bir yemek, Ayva Gallesi.
Yöresel tatlar denemek bazen zor olabiliyor. Ayva Gallesi, damak tadımızın alışık olmadığı bir tarif. Bu yemekte, koyun eti ve nohut; ayva ve şekerle buluşuyor. Lezzete olan yabancılığımıza rağmen yörede fazlasıyla popüler olması sebebiyle Ayva Gallesi’ni denemeye karar verdik. Bizce çok başarılı bir tarifti. Meşhur Yemekler listesinde olmayı sonuna kadar hakkediyor. Başlarda çekinsek bile biz bu yemeği çok sevdik. Amasya’ya gidecekseniz bu lezzeti tatmadan dönmeyin, deriz.
Bakla Dolması
Amasya, yöresel lezzetler keşfi için gayet elverişli bir bölgede. Çeşitli yöresel tatlar keşfettik. Tattığımız her yemek bizi fazlasıyla tatmin etti. AMASYA Yemekleri gerçekten fazlasıyla lezzetli. “AMASYA’da ne yenilir?” dediğimizde aldığımız bir başka yanıtta “Bakla Dolması” oldu. AMASYA Mutfağı içerisinde en beğendiğimiz tatlardandı Bakla Dolması.
Bakla Dolması, Amasya’da meşhur yemekler denilince ilk akla gelenden birisi. Zahmetli bir yemek olan Bakla Dolması yörede sıkça yapılan bir tarif. Bakla ve kıymaların sarmalık yaprağa konulup katlanmasıyla elde edilen yemeği yemelere doyamayacaksınız.
Kalburabastı
Meşhur yemekler listenize ekleyebileceğiniz birçok yemeği sizler için tattık ve harika deneyimler yaşadık. Yöresel lezzetler keşfimizin kapanışını ise yörenin meşhur tatlısı Kalburabastı ile yapmaya karar verdik. AMASYA Yemekleri içerisinde yer verdiğimiz son lezzet Kalburabastı.
AMASYA Mutfağı, Kalburabastı tatlısında oldukça başarılı. Yurdun birçok yerinde de bu tatlı yapılmakta. “AMASYA’da ne yenilir?” diye son kez sorduk ve aldığımız cevaplardan sonra kapanışı tatlı tatlı yapmaya karar verdik. Son lezzet keşfimiz olan Kalburabastı, şerbetli bir hamur işi tatlısı. Bizce yöresel tatlar listemizin gözbebeği. Tatlı aşığı biriyseniz kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz.
Amasya Seyahat Rehberi’nin sonlarına doğru yaklaşırken yaşadığımız bu deneyimin bizleri çok mutlu ettiğini söylemeliyiz. Gezilecek, anlatılacak, keşfedilecek daha birçok nokta olduğuna da eminiz. Elimizden geldiğince Amasya’daki gezilecek yerleri, tadılması gereken yemekleri ve konaklama yerlerini sizler için anlattık. Mimarisi ve doğal güzellikleriyle ünlü birçok yerini görülmesi gereken yerler listesine ekledik.
Karadeniz’in temiz havası içinde huzur bulduğumuz Amasya, söylenildiği kadar güzel bir şehir. Tarihi yerleri, doğal güzellikleri görülmeye değerdi. Doğayla iç içe olup şehrin gürültüsünden kaçacağınız kamp alanlarıyla favori şehrimiz olmaya aday. Selçuklu ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmış Amasya bizleri geçmişte bir yolculuğa çıkardı.
Birçok fotoğraf karesi yanımızda hatıra olarak kalacak. Manzarasıyla göz boyayan mekanlarında fotoğraf çekmek, gün doğumunu-batımını izlemek büyük zevkti. Kamp ateşi etrafında içtiğimiz bir yudum çay tüm stresimizi atmamızı sağladı.
Amasya gerçekten görülmeye değer bir şehir. Olur da yolunuz Amasya’ya düşerse bizler için de bol bol gezmeyi ihmal etmeyin.