Ana Sayfa Türkiye Karadeniz Zonguldak Tatil ve Gezi Rehberi

Zonguldak Tatil ve Gezi Rehberi

168
0
Zonguldak Gezi ve Tatil Rehberi
Zonguldak Gezi ve Tatil Rehberi

Ülkemizin cennet köşelerinden olan Batı Karadeniz Bölgesi üzerinde konumlanan şehrimiz , kendine has tarihi yerler ve doğal güzellikler ile ziyaret edenleri büyülemeye devam ediyor. Şehrin tarihi dokusu ve yapısı sizleri etkilerken aynı zamanda enfes Karadeniz manzarası da büyülüyor. Zonguldak’a gezi yapmayı planlıyor ve kendinize bir Zonguldak Gezilecek Yerler Listesi arıyorsanız bu yazımız tam da sizlere göre olacak. Şehre dair tüm detayları paylaştığımız yazımızda sizlere adeta bir gezi rehberi olarak bir seyahat rehberi sunuyoruz. Gezilecek yerlerden, görülmesi gerekenler, konaklama seçeneklerinden daha pek çok detaya değindiğimiz yazımızda sizlerde Zonguldak’a gitmeden şehirde neler yapılması ve nerelerin gezilmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.

ZONGULDAK GEZİLECEK YERLER LİSTESİ VE SEYAHAT REHBERİ

Eğer Zonguldak için bir planlıyor ve kendinize bir gezi rehberi arıyorsanız tam da doğru yerdesiniz. Bu yazımızda sizlere gezilecek ve görülecek yerlerden, ziyaret edilmesi gereken doğal güzelliklere ve hatta kamp alanlarına kadar pek çok detay ve bilgiyi paylaşıyoruz. Kendinize iyi bir seyahat planlaması oluşturarak vaktinizi en kaliteli bir şekilde geçirmek istiyorsanız kâğıt kaleminizi hazırlayın.

Zonguldak
Zonguldak

Gökgöl Mağarası

Türkiye’nin önemli mağaralarından birisi olan Gökgöl Mağarası uzunluğu 3350 metre olup Zonguldak’ın en uzun 2. mağarası olmaktadır. Şehrin jeolojik yapısı ile şekillenmiş ve içerisi son derece etkileyici bir görsellikte olan bu mağara tam 4 kattan oluşmaktadır. Yatay olarak gelişmiş olan ve günümüzde de aktif olan bu mağarada birbirinden farklı sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şeklinde damla taşları ve dere üzerinde bulunan makarna şeklindeki sarkıtları görebilirsiniz. Mağara içerisinde 875 metrelik bir yürüyüş yolu olmakla birlikte sizleri cam köprüler ve seyir terasları da bekliyor. Zonguldak şehir merkezine 3 km uzaklıkta olan bu yapıyı mutlaka gezilmesi gereken yerler listenize eklemelisiniz diyoruz.

Zonguldak Maden Müzesi

Taşkömürü madenciliği Zonguldak’ı temsil eden önemli bir üretim kaynağı olmaktadır. Bu müzede pek çok fuaye, teşhir salonu, toplantı salonu, depolar ve idari birimler yer almaktadır. Fuaye alanında ise şehrin kömür ve şehir hayatı ile ilgisine değinilmiş ve teknik bilgiler ile ziyaretçiler bilgilendirilmektedir. Zonguldak’taki taşkömürü madenciliği hakkında iş güvenliği, topoğrafya ve benzeri kitaplarında sergilendiği bu müzede 3. Katta kömüre ait kök türevler, fosiller ve kömürün elde edilmesi anlatılmaktadır. Gezi rehberi olarak mutlaka şehri yakından tanımak için bu müzeyi de görülmesi gereken yerler arasına ekleyiniz diyoruz.

Filyos Kalesi

Tarihi çok eskilere dayanan ve Romalılar tarafından inşa edildiği düşünülen bu kale şehrin denize hâkim bir mevkiinde bir burun üzerine konumlandırılmıştır. Kale içerisinde ve duvarlarında Helenistik Roma dönemlerine ait kalıntılar bulunmakla birlikte kaleye ait son derece ihtişamlı bir mimarı mevcuttur. 2003 yılında restore edilerek tekrar ziyaret açılan bu kule içerisinde pek çok mermer sütun ve kaide, taş lahit, tuğla mezarlar bulundurmaktadır. Zonguldak Çaycuma ilçesi Filyos beldesinde yer alan bu kale Filyos nehrinin Karadeniz’e döküldüğü alanda konumlandırılmıştır. Kale içerisinde bulunan tarihi eserlerin pek çoğunun Roma, Bizans ve Cenevizlilere ait olduğu düşünülmektedir. Tarihi eserlerin bulunması için hala çalışmalar devam eden bu kale Zonguldak için oldukça önemli bir yapıttır. Zonguldak’ta Karadeniz Bölgesi’nin eşsiz güzelliğini görmek ve şehri daha yakından tanımak için gezilecek yerler listenize burayı eklemeyi unutmayın.

Cehennemağzı Mağaraları

Zonguldak Ereğli ilçesinde bulunan ve son derece Mitolojik bir hikayesi olduğu bilinen bu mağaralar Antik Dönemi’n Acheron Vadisi olarak da bilinmektedir. Cehennemağzı mağaraları yan yana sıralanmış 3 mağaradan oluşmakta ve etkileyici bir hikayesi bulunmaktadır. Hikâyeye göre yenilmezlik gücünü simgeleyen Herkül, Kral tarafından verilen en son görevi olan Cehennem Köpeği Kerberus’u Ölüler Ülkesinden kaçırılan bu köpeği aramak için Ereğli’ye gelir ve köpekten korktuğu için tekrar Ölüler Ülkesi ’ne götürmek için indiği yer ise Cehennemağzı Mağaraları ’dır. İlkçağa ait olduğu bilinen bu mağaraların kilise olarak da kullanıldığı ve içerisinde Erken Hristiyanlık dönemine ait izler ve motifler bulundurduğu bilinmektedir. İlk Hristiyanların gizli bir şekilde ibadet yapmak için kullandığı mağaralar olarak biliniyor. Şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta olan bu tarihi güzelliği mutlaka görülmesi gerekenler listenize eklemenizi öneririz.

Cumayanı Mağarası

Zonguldak Çatalağzı ilçesinde Cumayanı mahallesinde bulunan bu mağara son derece etkileyici ve Türkiye’nin 2. Uzun mağarası olmaktadır. Toplam uzunluğu 10 kilometreyi bulan bu mağara Gelik Kızılelma Mağarası’nın suyunun boşaldığı yerden dolmaya başlamaktadır. Mağara içerisinde bir salon bulunmaktadır. 100 metrelik bir sulu galerinin bulunduğu mağarada fosil kuru ağızdan 75 metre yürüdükten sonra da salona ulaşabilirsiniz. Yeraltı deresi üzerinde adeta bir köprü olan bu salon Traverten ile başlayıp yaklaşık 60 metre yükseklik ve 70 metre uzunluk ile kalın bir kum tabakasından oluşmaktadır. Yağışlı dönemlerde fazla su basması yaşanabilen bu mağara yağışlı hava koşullarında yaşam tehlikesi oluşturabilir. Mağara içerisindeki galeri gezmek için ise botlar kullanılmaktadır. Bu olağanüstü güzellikte oluşumları yakından incelemek isterseniz Zonguldak Gezilecek Yerler Listesi ‘ne mutlaka burayı eklemelisiniz.

ZONGULDAK DOĞAL GÜZELLİKLER

Anadolu topraklarından Karadeniz Bölgesi’ne doğru açılan bir liman kenti olan Zonguldak tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. Çok eski dönemlere dayanan tarihi ve olağanüstü güzellikteki doğal yapısı ile içerisinde yeşilin bin bir tonunu bulunduruyor. Karadeniz kıyılarına gelmişken kesinlikle görmeniz gereken bir il olan Zonguldak’ın gezilmesi ve görülmesi gereken pek çok doğal güzelliği, gölleri, nehirleri, plajları ve bitki örtüsü bulunuyor. Yılın dört mevsimi  de birbirinden güzel olan bu kenti en iyi yaz ve ilkbahar aylarında ziyaret edebilirsiniz. Yumuşak ve güzel havası ile sizleri mest edecek ilimiz birbirinden güzel ilçeleri ile de yılında her zamanı yerli ve yabancı turist topluyor.

Çayırköyü Su Mağarası

Listemizde ilk sırada bulunan Çayırköyü Su Mağarası Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde bulunan muhteşem güzellikteki doğa harikası oluyor. Bu mağara tam 1300 metre uzunluğunda ve içerisinde bot yardımı ile gezebileceğiniz bir yeraltı nehrine ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda soğuk su kaynağı olan bu su mağarası içerisinde pek çok sarkıt ve dikit bulundurmaktadır. Tarihte çok eski dönemlerde mağara girişinde oluşan göllenmelerde alabalıkla yaşamaktaymış ve o dönemlerde insanlar alabalıkları pek çok hastalığa iyi geldiği için kullanıyormuş. Mağara girişinde ise Osmanlı Dönemine ait olduğu bilinen 2 tane kemer köprü bulunmaktadır. İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan bu doğa harikası mağarayı mutlaka görülmesi gereken yerler arasına eklemelisiniz.

Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Zonguldak’a oldukça yakın bir yerde yer alan Karabük ilinin Yenice ilçesi içerisinde yer alan bu muhteşem güzellikteki ve yeşilin bin bir tonunu bulunduran park içerisinde pek çok ağaç türü bulundurmaktadır. Bitki örtüsü nedeni ile koruma altına alınan bu tabiat parkı içerisinde tam 33 adet birbirinden farklı ağaç türü bulunduruyor. Bu ağaçlardan bazıları ıstıranca meşesi, karaçam, akçaağaç, porsuk, sarıçam, kuşburnu, kayacık, üvez, ıhlamur, gürgen, dişbudak, kayın, kayacık ve göknar ağaçlarıdır. Türkiye’nin hatta dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen çeşitli bitli ve çiçek türlerinin yer aldığı bu doğal harika kesinlikle görülmeye değer bir yer. Doğal güzellikler açısından Zonguldak için son derece önemli olan bu alanı seyahat rehberinize eklemeyi unutmayın diyoruz.

Kızılcapınar Baraj Gölü

Zonguldak’ın bir diğer görülmeye değer doğal güzelliği olan Kızılcapınar Baraj Gölü Ereğli ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Aydınlar çayı üzerinde kurulan bu baraj etrafında pek çok piknik alanı da bulunmaktadır. Yapay bir göl ortamı oluşturan bu baraj etrafında doğa içerisinde zümrüt yeşili ağaçları izleyebilir ve huzurlu bir vakit geçirebilirsiniz. Doğa severlerin uğrak noktası olan bu barak 1994 yılında DSİ tarafından inşa edilmiş. Aynı zamanda Ereğli Demir Çelik Fabrikası’nın da su ihtiyacını karşılamaktadır. Baraj etrafında balık avı yapılması için alabalık atılarak baraj canlandırılmıştır. Ereğli ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan bu barajı doğa içerisinde bir gün geçirmek için ziyaret edebilirsiniz.

Fetih Çınarları

Zonguldak için son derece önemli ve geçmişi 550 yıllık olan Fetih Çınarları, Ereğli ilçesinde yer almaktadır. 5-6 adetten oluşan bu Fetih Çınarları ya da diğer adıyla Uluçınar öyküsü ise şu şekildedir. Osmanlı ordusu İstanbul Fethine hazırlandığı sırada Rumeli ve Anadolu hisarlarını onarmak için sur taşına ihtiyaç duymuştur. Anadolu’nun pek çok yerinden temin edilen taşlar İstanbul’a getirilmiştir. Ereğli bölgesi ise o dönemlerde taş ustalığı ile ünlü olmuştur. Hisar yapımı ve onarımı için Karadeniz Ereğli’den İstanbul’a pek çok büyük ve önemli taşlar getirilmiştir. İstanbul Fethine katkılarından dolayı ise Fatih Sultan Mehmet Ereğli için 6 adet Fetih Çınarları dikilmesini söylemiştir. Tarihi eskilere dayanan bu çınarların hem doğal hem tarihi bir dokusu bulunmaktadır.

ZONGULDAK KAMP ALANLARI

Zonguldak muhteşem doğası ile kamp severlerinde yılın dört mevsiminde ziyaret ettiği alanlardan oluyor. Birbirinden güzel çadır kampı, karavan kampı alanları ile hem doğanın içerisinde nefis bir gece geçiriyor hem de son derece keyifli bir kamp deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Macera severlerin yürüyüş, tırmanış, trekking ve benzeri pek çok sporu yapmak için Zonguldak’ta tercih ettiği lokasyonları sizler ile paylaşıyoruz. Zonguldak’a gitmişken aynı zamanda kamp da yapmak istiyor ve doğa ile iç içe harika bir deneyim yaşamak istiyorsanız kâğıt ve kaleminizi hazırlayın çünkü bu yerlere bayılacaksınız. Ücretli ya da ücretsiz olarak bulunan ve içerisinde tesisi bulunan kamp alanlarını, konaklama tesislerini sizler için detaylı bir şekilde  listeliyoruz.

Taş Gölü Doğal Yaşam ve Kamp Alanı

Listemizde ilk sırada yer alan Taş Gölü kamp alanları içerisinde tesisinde bulunduğu mevkiiye kadar yıl içerisinde en çok tercih edilen ve en çok memnun kalınan yer oluyor. Zonguldak il merkezinde Taş Gölü’ne kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Şehrin kalabalıklığından ve stresli yaşantısında uzakta doğanın içerisinde sizlere çadır kampı ya da karavan kampı imkânı sunan Taş Gölü Doğal Yaşam ve Kamp Alanı içerisinde sizleri pek çok aktivite bekliyor. Kamp alanı içerisinde trekking yapabilir ya da bulunan küçük göletlerde yüzebilirsiniz. Kamp yapılan yer ücretli fakat içerisinde tuvalet ve duş imkânı bulunmaktadır.

Günbatımı Huzur Camping

Zonguldak’ta Göbü bölgesinde yer alan bu ücretli kamp alanı özellikle yaz aylarında kamp severler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kamp alanı içerisinde tuvalet ve duş kabinleri bulunduğu gibi aynı zamanda kablosuz internet hizmeti de bulunmaktadır. Misafirlerine çadır kampı imkânı sunan bu alana nasıl gidilir derseniz il merkezinden Göbü’ ye kalkan araçlara binebilirsiniz. Çadırların kişi başı ücreti 60 TL olarak belirlenmiş. Güzel ve huzurlu bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız bu merkeze uğramanızı tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz